Kultura

Slike Tadije Janičića u Pizani

Izvor

Janičić je rođen 1980. u Nikšiću i diplomirao u klasi profesora Milana Blanuše na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2004. godine. Dobitnik je godišnje nagrade za crtež cetinjskog Fakulteta likovnih umjetnosti 2001. godine, proglašen najboljim mladim stvaraocem u kategoriji crtež, u okviru projekta „Perspektive II“, Art klinike 2003. godine, nagrade YU palete mladih u Vrbasu i Prve nagrade 37. novosadskog salona za sliku 2008. godine.

Do sada je već 16 puta samostalno izlagao u Novom Sadu, Beogradu, Smederevu, Murskoj Soboti, Budimpešti, Osaki i Tokiju, kao i u Perjaničkom domu na Kruševcu prije tri godine. Predstavio se i na grupnim izložbama u Novom Sadu, Beogradu, Ostersundu, Parizu, Temišvaru i Beču.

- Njegove slike tematizuju prazninu ― kako emotivnu, tako, podjednako, i intelektualnu i idejnu ― koja egzistenciju savremenog čovjeka karakteriše nezadovoljstvom onim što vidi i hroničnom nesigurnošću u ono što čuje. Umjesto postavljanja pitanja ili pak davanja (bilo kakvih) odgovora, Tadija Janičić u svom slikarstvu radije se bavi identifikovanjem uzroka/stanja i raspoloženja njegovih aktera. Tu borhesovsku mrežu minimalnih iznenađenja Tadija nadograđuje, usložnjava i komplikuje činjenicom da svoje radove konceptualistički organizuje grupišući ih u cikluse, koji svojim nazivima dodatno izoštravaju apsurde kojima je zabavljen. Ironija, groteska i paradoks Tadijina su omiljena izražajna sredstva ― ipak, on se njima ne koristi u svrhu bilo kakve angažovanosti ili angažmana – zapisao je Nebojša Milenković o straralštvu mladog crnogorskog slikara.

Portal Analitika