Kultura

Slika Kloda Monea prodata za 35 miliona dolara

Iako je globalno tržište umjetninama prošle godine stagniralo, žustra prodaja u Londonu i Parizu podstakla je optimizam za 2024.

Slika Kloda Monea prodata za 35 miliona dolara Foto: Daily Gazzete
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju svjetski mediji, slika Kloda Monea prodana je za gotovo 35 miliona dolara na sinoćnoj aukciji u Njujorku, objavila je kuća Sotheby's.

I Sotheby's i konkurentska aukcijska kuća Christie's pokrenule su u ponedjeljak proljećnu aukcijsku sezonu. Iako je globalno tržište umjetninama prošle godine stagniralo, žustra prodaja u Londonu i Parizu podstakla je optimizam za 2024.

Moneova slika „Meules à Giverny“ koju je naslikao 1893. godine, prodata je za 34.8 miliona dolara nakon užarenog nadmetanja.

Kuća Christie's prethodne je večeri prodala oko 115 miliona dolara vrijednosti savremene umjetnosti, uključujući sliku Jean-Michela Basquiata za 32 miliona dolara. U aukcijskoj kući Phillips Basquiatov Bez naziva (ELMAR) prodan je za 46.5 miliona dolara.

Rat u Ukrajini doveo je do pada broja ruskih kupaca pa je prodaja umjetničkih aukcija u cijelom svijetu pala na 14.9 milijardi dolara prošle godine, u poređenju sa 16 milijardi dolara 2022. godine.

Portal Analitika