Društvo

Radulović sa predstavnikom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i politiku proširenja i zamjenicom šefa SIGMA Programa

Skupština da što prije okonča postupak izbora člana i predsjednika Senata DRI

Senator DRI, Branislav Radulović, kao član Pregovaračke grupe za Poglavlje 32 „Finansijski nadzor“ sastao se sa predstavnikom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i politiku proširenja, Jari Haapala i zamjenicom šefa SIGMA Programa Biancom Breteche. 

Skupština da što prije okonča postupak izbora člana i predsjednika Senata DRI Foto: DRI
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su se osvrnuli na ocjene DRI date u posljednjem Izvještaju EK za Crnu Goru za 2022. godinu, u kojem se konstatuje da je vrhovna državna revizija ostvarila visok stepen funkcionalne, operativne i finansijske nezavisnosti, profesionalnog razvoja, uticaja revizija i usklađenosti rada sa međunarodnim standardima. 

Takođe konstatovano je da nedavni izvještaji o monitoringu za Crnu Goru nijesu iznijeli nikavu kritiku na pravni okvir ili stvarni revizorski učinak DRI.

Radulović je podsjetio na činjenicu da Evropska Komisija u prethodnih pet godina nije postavila DRI dodatne zahtjeve za ispunjenje u oblasti eksterne revizije i podsjetio na konstataciju da „Državna revizorska institucija ostaje posvećena poštovanju osnovnih međunarodnih principa – nezavisnost, objektivnost, stručnost i transparentnost, kao i daljem usaglašavanju svog rada sa međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI), koji predstavljaju pravnu tekovinu EU za eksternu reviziju u Poglavlju 32 „Finansijski nadzor“.

Istovremeno upoznao sagovornike iz Evropske komisije i SIGME sa rezultatima revizija i ostvarenim napretkom Državne revizorske institucije u oblasti revizije uspjeha, praćenja i kontrole realizacije revizorskih preporuka, kao i saradnje sa Skupštinom i drugim zainteresovanim stranama.

Takođe zajednički je konstatovano da su budući prioriteti rada DRI trasirani u Strateškom planu razvoja DRI za naredni petogodošnji period sa fokusom na sprovođenje relevantnih revizija sa visokim uticajem, povećanje uticaja revizorskih nalaza kroz proaktivnu saradnju sa zainteresovanim stranama, kao i na dalju izgradnju kapaciteta kako bi Institucija bila spremna odgovoriti na savremene izazove i promjene u društvu.

Na sastanku je posebno ukazano na činjenicu da je ključno da budući saziv crnogorske Skupštine što prije pristupi okončanju postupka izbora petog člana Senata i imenovanju predsjednika Senata DRI.

Na kraju sastanka, sagovornici su apostrofirali značaj jačanja uloge eksterne revizije u Crnoj Gori s ciljem očuvanja javnih finansija i tom prilikom potvrđena je podrška Evropske unije na tom putu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.