Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Skup u Podgorici u sjenci protesta: Građani koje je targetirao BIRN sa transparentima došli u Hilton

"Većina učesnika napustila drugi panel konferencije, tokom koje su govorili urednici BIRN-a"

Skup u Podgorici u sjenci protesta: Građani koje je targetirao BIRN sa transparentima došli u Hilton

U Podgorici se danas održava konferencija o medijskoj pismenosti, no prisustvo urednika BIRN-a uticalo je da se u hotelu Hilton okupi grupa građanskih aktivista i novinara.

Skup u Podgorici u sjenci protesta: Građani koje je targetirao BIRN sa transparentima došli u Hilton Foto: Antena M
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o onima koji su se prošle godine našli na BIRN-ovom spisku 'ekstremnih desničara' koji je kasnije povučen, a usljed kojeg se niko nije izvinio targetiranim akterima. To su Kaćuša Krsmanović, Tanja Pavićević, Tijana Lopičić, Maja Miličković i Draško Didi Martinović, a sa demonstrantima je u simboličkoj ravni bila i akademska slikarka Anka Burić koja je za ovu priliku uradila rad "Meta Crna Tačka".

Učesnici protesta nose više parola, među kojima na glavnoj stoji "BIRN laže i targetira nevine". Oni su se bunili povodom toga što su urednici BIRN-a pozvani da govore o temama kao što su kredibilitet i medijska pismenost. Konferenciju organizuju Centar za demokratsku tranziciju i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Nakon početka, okupljenim građanima ponuđeno je da prisustvuju konferenciji, no oni su to odbili, pošto im nije bilo dozvoljeno da uđu sa transparentima.

Podsjetimo, urednik BIRN Montenegra je Vuk Maraš, a osnivačice ovog medija Dušica Tomović, koja je i tužena, i Marija Ristić koja je, kako je medijima saopšteno, napustila BiRN septembra prošle godine, 15 dana nakon lažnog napada. Iza lažnog targetiranja ljudi je imenom stala novinarka Vijesti Jelena Jovanović.

Učesnici protesta navode kako je većina učesnika napustila drugi panel konferencije, tokom koje su govorili urednici BIRN-a.

Portal Analitika