Društvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije produžilo desetine ugovora o radu

Skoro pedeset službenika kriminalističke policije ostali bez posla

Skoro pedeset službenika kriminalističke policije, iz više crnogorskih opština, ostalo je bez posla u jednom danu, jer nije bilo novca da se radno angažuju – saznaje Pobjeda.

Skoro pedeset službenika kriminalističke policije ostali bez posla Foto: PA
Skoro pedeset službenika kriminalističke policije ostali bez posla
PobjedaIzvor

Prema tvrdnjama izvora iz Uprave policije, ugovor o radu nije produžen desetorici službenika kriminalističke policije u Podgorici, Nikšiću i ostalim gradovima.

Sagovornik Pobjede iz policije upozorava da prekidom radnih angažmana službenika policije nesumnjivo dolazi do većeg obima posla kolega, a samim tim i do rezultata koji se očekuju.

-Situacija nije nimalo zavidna. Naprotiv, alarmantna je. Policajci kojima nije produžen ugovor o radu, a bili su zapošljeni na određeno nijesu bili tu slučajno – upozorava naš sagovornik.

Da u policiji postoje problemi ukazao je i Andrija Popović iz Liberalne partije, koji je juče, govoreći u Skupštini o prijedlogu Zakona o unutrašnjim poslovima, naveo da se po statusu MUP-a i Uprave policije, vidi totalni sunovrat sistema države.

Rekao je da to nije krivica ministra Sergeja Sekulovića nego je napravljen takav politički i parlamentarni ambijent da nema budžeta, nema javnih nabavki i nema javnih tendera.

-Policija je ostala bez 120-130 vozila, ostala je bez goriva, praktično je policija ostala na privatnim vozilima i na konjičkoj jedinici (nekad je bilo desetak konja, vjerovatno ih sad ima više), na magarcima i mazgama... I to je ta policija koja će da se bori protiv najjačih klanova u Evropi i svijetu, na magarcima i na mazgama – rekao je Popović i pitao kako takva policija može da služi i štiti građanke i građane Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saglasio se da postoji problem što se tiče automobila, ali da je ta vrlo neprijatna situacija nastala sticajem više faktora.

-Meni je savjest mirna, jer sam dao sve od sebe da se ovo ne desi. Problem postoji i radimo sve što možemo da se što prije riješi. Naravno da bi nam usvajanje budžeta mnogo pomoglo, ali pokušavamo da aktiviramo i „plan B“. Međutim, nije situacija ni toliko alarmantna. To jesu automobili koje koristi saobraćajna policija, jesu važni, ali ne onoliko važni koliko ste vi predstavili. Takozvana operativa, odnosno oni koji se bore protiv najtežih oblika kriminaliteta ima, uključujući i one koji imaju elemente organizovanog kriminala – rekao je Sekulović.

Popović je odgovorio ministru da ,,nije krivicu bačio na njega, jer zna da nema njegove krivice, ali je već jun, a mi nemamo usvojen budžet“ pa se vratio na priču o vozilima policije.

-Svi smo sad viđeli one legendarne marice, svuda ih ima, ne znam iz kojeg ste ih naftalina izvukli, a neke su, obraćao sam pažnju, starije čak od mene, sa onim rešetkama koje se potpuno raspadaju, ali je dobro da ti točkovi još služe – rekao je Popović.

Portal Analitika