Svijet

Sjutra predsjednički izbori u Austriji

Izvor

Njegovi protivkandidati su političarka ekstremno desničarske Slobodnjačke partije Austrije Barbara Rozenkranc i predstavnik politički marginalne Hrišćanske partije Austrije Rudolf Gering, prenose mediji u regionu. Konzervativna Austrijska narodna stranka, iako je druga najjača snaga u parlamentu u Beču, nije istakla predstavnika na izborima. Drugi potencijalni protivkandidati, pored ostalih i carski potomak Ulrih Habzburg-Lotringen, nijesu uspjeli da skupe 6.000 glasova neophodnih za izlazak na izbore.

Predizborna kampanja u Austriji privukla je pažnju međunarodne javnosti, prije svega zbog spornih, višeznačnih stavova kandidatkinje Slobodnjaka, Barbare Rozenkranc, o nacionalsocijalizmu, genocidu nad Jevrejima i gasnim komorama. Pod pritiskom javnosti Rozenkranc, koja ima desetoro djece i koja za zanimanje navodi da je "domaćica", morala je pod zakletvom da izjavi da osuđuje nacističke zločine i ne prihvata nacističku ideologiju. Uprkos tome, i tokom njenog završnog predizbornog skupa u Beču u četvrtak uveče, održane su demonstracije antinacističkih grupa.

Sadašnji 71-godišnji predsjednik Fišer najavio je da će i dalje biti "predsjednik koji stoji iznad partijskih interesa". Fišer je pozvao građane Austrije da ne predaju nevažeće listiće i istakao da je svaki glas koji se povjeri njemu "glas protiv onih koji podržavaju ideologije iz prošlosti", kao odgovor na preporuku konzervativnih narodnjaka koji su svojim biračima preporučili da predaju prazan listić.

Austrijski predsjednik ima, prije svega, ceremonijalne zadatke u državi. Najnovije ankete pokazuju da bi Fišer mogao da osvoji oko 80 odsto glasova. Od 1919. u Austriji ni jedan predsjednik nije izgubio na izborima za drugi mandat.

 

Portal Analitika