Ostalo

Sjutra počinju Paraolimpijske igre

Izvor

U Londonu će biti održane 14. po redu Ljetnje paraolimpijske igre i po broju učenika biće najveće do sada. U poređenju sa Pekingom 2008. godine, učestvovaće 250 sportista više i biće prisutno 19 država više.

Prvi put od 2000. godine vratiće se sportisti sa intelektualnim smetnjama i oni će se takmičiti u atletici, plivanju i stonom tenisu.

Jedina crnogorska predstavnica, Nikšićanka Marijana Goranović, takmičiće se u bacanju kugle u klasi F40, za takmičarke niže od 140 centimetara. Takmičenje u bacanju kugle predviđeno je za 8. septembar.

Paraolimpijske igre održavaju se od 1960. godine, od Olimpijskih igara u Rimu, kada su organizovana takmičenja u sportovima prikladnim za osobe sa povredama kičme – u bilijaru, mačevanju, atletici, košarci, plivanju, stonom tenisu, streličarstvu, pikadu i pentatlonu, koji obuhvata streličarstvo, plivanje, bacanje koplja, bacanje kugle i bacanje palice.

Osnivač paraolimpijskog pokreta je njemački neurolog Ludvig Gutman, koji je vjerujući da je sport metod terapije, 1952. godine u engleskom Nacionalnom centru za povrede kičme u Stouk Mendevilu, u blizini Londona, organizovao takmičenje koje je kasnije poslužilo kao model za Paraolimpijske igre.

Portal Analitika