Svijet

Sjutra globalni protesti za podršku ruskoj grupi "Pussy Riot"

Izvor

Na dan objavljivanja presude, 17. avgusta, skupovi podrške članicama provokativnog benda, koje su u pritvoru od februara, biće održani u nekoliko desetina gradova širom svijeta. Među njima je i Moskva, gdje bi u 10 sati po lokalnom vremenu trebalo da bude izrečena presuda članicama „Pussy Riot“, na osnovu optužnice za huliganstvo motivisan vjerskom mržnjom i neprijateljstvom.

Protesti su najavljeni i u Barseloni (na platou ispred Katedrale Sagrada familija), Beču, Berlinu, Brajtonu, Brizbejnu, Bueno Airesu, Kopenhagenu, Dablinu, Ženevi, Hamburgu, Helsinkiju, Kelnu, Kijevu, Lidsu, Londonu (ispred ruske ambasade), Madridu, Melburnu, Milanu, Minhenu, Njujorku (ispred ruskog konzulata i potom na Tajms skveru), Odesi, Otavi, Parizu (na Trgu Stravinskog), Rigi, San Francisku, Sidneju, Stokholmu, Sankt Peterburgu, Tel Avivu, Torontu, Tuluzu, Varšavi, Vašingtonu...

Pozivi za oslobađanje ruskih pankerki stigli su od niza organizacija za zaštitu ljudskih prava, a zabrinutost su izrazili i Stejt dipartment i Evropska komisija.

Podrška članicama „Pussy Riot“ stigla je i od muzičara sa svih krajeva svijeta, uključujući i neke od najvećih zvezda, kao što su Madona, Pit Tauzend, „Pet Shop Boys“, Pati Smit, Bjork, Joko Ono...

Članice grupe Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljekina i Jekaterina Samucevič.

u pritvoru su već pet mjeseci zbog performansa koji su pokušale da izvedu u najvećoj ruskoj Crkvi Hrista Spasitelja, a bio je usmjeren protiv predsjednika Vladimira Putina.

Portal Analitika