Svijet

Sjeverno more: Moglo bi doći do teške katastrofe, a sve zbog otrova iz 'napuštenih' cijevi

Cijevi napuštenih naftovoda i gasovoda koje su već decenijama prepuštene propadanju u Sjevernom moru, mogle bi izazvati tešku katastrofu u globalnim vodama.

Sjeverno more: Moglo bi doći do teške katastrofe, a sve zbog otrova iz 'napuštenih' cijevi Foto: Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

Na to upozoravaju naučnici, koji ističu kako je sve veća vjerovatnoća da će cijevi uskoro početi da ispuštaju u more veliku količinu žive, radioaktivnog olova i polonijuma.

Izuzetno toksična živa prirodno se nalazi u nafti i gasu i lijepi se za unutrašnjost cijevi. No, njeno ispuštanje iz cijevi dešava se kada njih potpuno nagrize korozija. Ni preostala dva elementa nijesu ništa manje toksična.

Usljed svega toga, moglo bi doći do katastrofalnih posljedica po kitove, delfine, foke, tune i sabljarke, ali i morske ptice koje naseljavaju basen Sjevernog mora, upozoravaju naučnici.i

Vođa tima Lijam Paton sa Instituta za hemiju u Gracu, naglasio je za Guardian kako bi i “izuzetno malo povećanje nivoa žive u moru moglo imati dramatičan uticaj po živi svijet”.

U Sjevernom moru postoji oko 27.000 kilometara cijevi, pri čemu mnoge odavno nijesu u funkciji. No, za razliku od zemalja poput Australije, one koje imaju jurisdikciju nad Sjevernim morem ne nalažu kompanijama da uklone cijevi onda kada one više ne budu služile namjeni.

Portal Analitika