Region

Nije ispunjen uslov za nastavak pregovora sa Evropskom unijom

Sjeverna Makedonija bez konsenzusa oko ustavnih promjena

Lideri parlamentarnih političkih partija u Sjevernoj Makedoniji nijesu se dogovorili oko ustavnih promjena kojima bi se ispunio uslov za nastavak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

Vlast je zadovoljna što su lideri ipak sjeli za sto, dok opozicija smatra da vlast ne sluša stvarne probleme građana i traži vanredne izbore.

Nakon četiri sata razgovora u parlamentu, sastanak lidera političkih partija koji imaju poslanike završen je bez konsenzusa o ustavnim promjenama koje treba da omoguće da Bugari i druge nacionalnosti budu uključeni u Ustav.

To je uslov za nastavak pregovora sa EU kada se završi prva faza skrininga.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, koji je sazvao sastanak, kaže da je on protekao u pozitivnoj atmosferi dijaloga, ali bez zajedničkih zaključaka.

"Nije vrijeme za podjele, od toga niko nema koristi. Sada je pravi trenutak da iskoristimo priliku i punim kapacitetom realizujemo zacrtani cilj", rekao je Kovačevski.

Lider opozicije Hristijan Mickoski rekao je da nema većine za usvajanje ustavnih amandmana.

“Na osnovu tog zaključka, logičan slijed događaja je da da se raspusti parlament, da formiramo tehničku vladu i idemo na vanredne parlamentarne izbore", rekao je Mickoski.

Portal Analitika