Svijet

Sjeverna Koreja ispalila sumnjivu raketu u more

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu neidentifikovanu raketu u svoje istočne vode, saopštile su južnokorejska i japanska vojska.

Sjeverna Koreja ispalila sumnjivu raketu u more Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS (Ilustracija)
Beta/APIzvor

Najnovije lansiranje uslijedilo je nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un na konferenciji vladajuće stranke prošle nedjelje obećao da će dalje jačati vojnu sposobnost.

Generalštab Južne Koreje saopštio je da je Sjeverna Koreja ispalila projektil ka svojim istočnim vodama u srijedu ujutro, ne navodeći više detalja.

Ni japansko ministarstvo odbrane nije u saopštenju navelo detalje. Rečeno je samo da je Sjeverna Koreja ispalila nešto što je vjerovatno bila raketa.

Sjeverna Koreja testirala je seriju novorazvijenog oružja septembra i novembra prošle godine, uključujući rakete sa nuklearnom sposobnošću.

Pojedini eksperti kažu da Sjeverna Koreja vrši pritisak na svoje rivale da je prihvate kao nuklearnu državu i da ublaže međunarodne sankcije toj zemlji.

Bajdenova administracija je više puta ponavljala da je otvorena za nastavak nuklearne diplomatije sa Sjevernom Korejom "bilo gdje i bilo kada" bez preduslova.

Sjever je do sada odbijao takve pokušaje, rekavši da neprijateljstvo SAD ostaje nepromijenjeno.

Portal Analitika