Svijet

Sirija: Primirje za Bajram

Izvor

"Vlada u Damasku će plan o prekidu vatre obznaniti danas ili sjutra. Ostale frakcije u Siriji, bar one sa kojima smo uspjeli da stupimo u kontakt, takođe se se u principu složile da prekinu sukobe", rekao je Brahimi.

Šanse za mir djeluju prilično maglovito ukoliko se u obzir uzme intenzitet borbi u Alepu, gdje je vojska artiljerijom gađala položaje ustanika, dok se žestoke borbe vode i za kontrolu puta koji iz Damaska vodi ka tom gradu.

Poslije nedjelja intenzivnih akcija sirijskog vazduhoplovstva, broj naleta avijacije je značajno smanjen poslije informacija da su se ustanici dokopali lakih protivavionskih projektila, uključujući i američke "stingere".

Izaslanik UN se sastao sa Bašarom Asadom u nedjelju, dok je tokom prethodne sedmice održao niz sastanaka sa predstavnicima ustanika.

Nejasno je da li će ustanici uistinu pristati da poštuju prekid vatre, jer su tokom sastanka sa Brahimijem "obećali" da će neprijateljstva prestati, ali se nijesu obavezali na takav potez.

Šef sirijskog nacionalnog vijeća, Abdelbaset Sieda je rekao da su "slabe šanse" da će prekid vatre uistinu i zaživjeti, jer ustanici, jednostavno, ne vjeruju u dobre namjere Asadovog režima.(TVCG)

Portal Analitika