Društvo

Glavni odbor usvojio predlog premijera

Prekida se štrajk: Sindikat prosvjete prihvatio prijedlog Spajića o povećanju zarada

Glavni odbor Sindikata prosvjete prihvatio je ponudu premijera Milojka Spajića o povećanju zarada u tom sektoru, saznaje Pobjeda.

Prekida se štrajk: Sindikat prosvjete prihvatio prijedlog Spajića o povećanju zarada Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda
PobjedaIzvor

Spajić je na sinoćnjem sastanku predložio da se zarade u prosvjeti povećaju 10 odsto od prvog jula, a od septembra i početka nove školske godine još sedam odsto.

Prema našim saznanjima, Glavni odbor je usvojio predlog premijera, nakon čega će obustaviti štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Podsjećamo, Odbor se, prema ranijim najavama, sastao danas kako bi razmotrili ponudu Vlade. Oni će odluku saopštiti zvanično večeras na pres konferenciji.

Spajić: Dogovor sa Sindikatom prosvjete precizan, Vlada ispunila obećanje
3
Spajić: Dogovor sa Sindikatom prosvjete precizan, Vlada…
21.02.2024 11:39
Sindikat prosvjete obratiće se javnosti: Zakazali press za večeras
0
Sindikat prosvjete obratiće se javnosti: Zakazali press…
21.02.2024 14:35

Prosvjetarima je po Granskom kolektivnom ugovoru trebalo da se od januara uveća zarada po koeficijentima deset odsto. Kako to uvećanje Vlada nije propisala budžetom, radnička organizacija je tražila da to učine i zaprijetila štrajkom. Dali su bili rok Vladi da se dogovore do kraja januara, ali su se pregovori odužili.

Sindikalci su u ponedjeljak organizovali štrajk u školama i vrtićima i saopštili su da će ga prekinuti kada postignu kompromis sa Vladom.

U međuvremenu je resorno Ministarstvo tužilo Sindikat, tvrdeći da je štrajk organizovan nezakonito, te su obaviješteni i profesori koji štrajkuju, a ne drže redovnu nastavu da mogu ostati bez posla. Međutim, iz Sindikata prosvjete je saopšteno da im je ministarka sinoć rekla tokom razgovora da profesori neće biti sankcionisani, te da će i oni povući tužbu, a sve u skladu postignutog kompromisa.

Portal Analitika