Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šimun sa predstavnicima AmCham-a: Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema

Šimun sa predstavnicima AmCham-a: Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema

Ministarstvo zdravlja i Američka privredna komora (AmCham) u narednom periodu unaprijediće saradnju, koja je i do sada bila na visokom nivou, kako bi zajedničkim projektima ojačali zdravstveni sistem, koji će biti orjentisan na pacijente i njegove potrebe, kao i na kadrovsko i infrastrukturno ojačavanje istvaranje kvalitetnog radnog okruženja, kroz modernizaciju i opremanje zdravstvenih ustanova.

Šimun sa predstavnicima AmCham-a: Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema Foto: MZD
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je saopšteno na sastanku ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna sa delegacijom Američke privrede komore, koju je predvodila Svetlana Vuksanović, predsjednica Upravnog odbora ovog renomiranog udruženja, koje okuplja uspješne američke, međunarodne i domaće kompanije, spremne da doprinesu prosperitetu Crne Gore, kako u oblasti zdravstva, tako i ostalim privrednim i društvenim granama. 

Na sastanku je ocijenjeno da AmCham na partnerskim osnovama sarađuje sa Ministarstvom zdravlja i ostalim vodećim institucijama i lokalnim i međunarodnim organizacijama, sa ciljem da se identifikuju i primjene propisi i najbolje prakse u oblasti zdravstva.

"U tom smislu, kroz program „Vladavina dijaloga“, čija je realizacija u toku, intenzivirana je saradnja između AmCham-a i naših institucija u domenu sveukupnog jačanja javnog zdravlja, unapređenja politika i mjera za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova, kao i na polju modernizacije zdravstva. Kao dva strateška pravca razvoja definisani su digitalna transformacija zdravstvenog sistema i dostupnost inovativnih ljekova u Crnoj Gori", navode u saopštenju. 

Pored toga, sagovornici su se saglasili da ima više oblasti za saradnju, u prvom redu ekspertska i finansijska pomoć u oblasti farmakoekonomike, prevenicije bolesti koje najviše opretećuju populaciju, kao što su hronične nezarazne bolesti,kontrole kvaliteta, akreditacije, nabavke savremene medicinske opreme i drugim.

"Predstavnici AmCham upoznali su ministra zdravlja da njihov Komitet za zdravlje trenutno radi na sveobuhvatnom projektu pripreme izvještaja o procjeni zdravstvenog i farmaceutskog tržišta u Crnoj Gori. Izvještaj se bazira na uporednoj analizi među referentnim zemljama, koje uključuju Crnu Goru, Sloveniju, Italiju, Rumuniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Glavni cilj ovog istraživanja je, kako su naveli, da se identifikuju i definišu ključna područja razvoja za Crnu Goru u sektoru zdravstva", zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika