Društvo

Komesarka za zdravstvo EU na poziv ministra zdravlja u Crnoj Gori

Šimun-Kirikaides: Pred nama je zajednička i snažnija saradnja u oblasti zdravstva

Komesarka je izrazila spremnost kako u ekspetizi tako i u političkoj podršci za spovođenje konkretnih projekata, koji se tiču našeg zdravstvenog sistema, kazao je Šimun. 

Šimun-Kirikaides: Pred nama je zajednička i snažnija saradnja u oblasti zdravstva Foto: Ministarstvo zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora i Evropska Unija imaju zajedničku budućnost u oblasti zdravstva, koja će uz dosadašnju uspješnu saradnju biti dodatno osnažena kroz učešće u programu EU4Healt usmjerenim na jačanje zdravstvenih sistema širom Evrope, zajednička je ocjena nakon susreta ministra zdravlja, Vojislava Šimuna i evropske komesrake za zdravstvo Stele Kiriakides.

Kiriakides, kako navode iz Ministarstva zdravlja, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Šimuna, koji je u januaru potpisao program podrške (EU4Healt) u Briselu.

''Zahvalna sam ministru Šimunu na pozivu za ovu posjetu. Bilo mi je zadovoljstvo da se ponovo sretnemo nakon što smo potpisali Sporazum o pridruživanju Crne Gore programu EU4Health – prvom zemljom kandidatom koja je povezana sa našim programom. To pokazuje koliko se pozitivno razvila naša saradnja, koja će pomoći jačanju zdravstvenog sistema u korist građana Crne Gore. EU i Crna Gora ne samo da se suočavaju sa zajedničkim izazovima, u zdravstvu i na drugim poljima, već imamo i zajedničku budućnost i radujem se nastavku i produbljenoj saradnji '' poručila je evropska komesarka.

Posjeta evropske komesarke za bezbjednost hrane i zdravstvo, prema riječima Šimuna, predstavlja podršku Evropske unije Crnoj Gori i njenom putu ka integraciji u veliku porodicu koja će biti dio crnogorske budućnosti. Posebnu satisfakciju, kako je kazao ministar Šimun predstavlja činjenica da je podrška usmjerena ka jačanju zdravstvenog sistema i njegovom upodobljavanja sa EU standardima.

"Jedan od lajt motiva ove posjete bio je i naše nedavno članstvo u EU4Health programu, o kojem je bilo dosta govora na ovim sastancima. Komesarka je izrazila spremnost kako u ekspetizi tako i u političkoj podršci za spovođenje konkretnih projekata, koji se tiču našeg zdravstvenog sistema. Crna Gora je već prijavljena na nekoliko projekata koji se odnose na oblasti digitalizacije, prevencije mentalnog zdravlja i razvoja registara za kancere", istakao je ministar zdravlja.

Tokom današnjeg susreta, prema njegovim riječima, komesarka je istakla i raspoloživost EU plana za kancer, kako za uspostavljanje registara, tako i razvoja i širenja palete skrining programa i edukacije našeg kadra u okviru evropskih institucija.

Ministar i direktori Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje dr Aleksandar Radović i prof.dr Dragan Laušević, predstavili su evropskoj komesarki viziju razvoja našeg zdravstvenog sisema, koja je dala punu podršku predstavljenim idejama i planovima.

Jedna od tema razgovora bio je i projekat nove Univerzitetske bolnice, koji je komesarka pozdravila i istakla njegov značaj i neophodnost.

„Komesarku je posebno interesovao domen onkologije, pa smo danas obišli i Onkološki institut, nakon čega je izrazila zadovoljstvo načinom pružanja usluga u okviru istog, kao i uslovima rada. Prezentovani su i projekti koji će doprinijeti daljem razvoju onkologije, a to je prevashodno buduća Komora za centralnu pripremu citostatika, zatim i novi linearni akcelator, koji je u fazi nabavke, a predstavili smo i projekat nove zgrade za PET CT skener“, kazao je Šimun.

Šimun ističe da će EU kao i do sada i još intenzivnije pružati podršku Vladi i Ministarstvu zdravlja, što je, kako je rekao, komesarka posebno naglasila.

"Kao i tokom dosadašnjih susreta, koji su bili veoma srdačni, komesarka je ponovo naglasila da vidi Crnu Goru kao narednu članicu EU i da daje punu podršku vlastima, pogotovo u zdravstvenom sektoru u realizaciji naših planova i projekata“, naveo je Šimun.

Kiriakides je tokom boravka u Crnoj Gori obišla Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje , kao i radove na Klinikama za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Izgradnju ovih objekata finansira Evropska Unija.


Portal Analitika