Muzika

Proslavljeni violinista nastupio ispred Katedrale Svetog Trupuna

Simović nakon koncerta na Festivalu gudača: Ovo je potrebno ne samo Kotoru, već i cijeloj Crnoj Gori

Bavimo se prefinjenom umjetnošću koja nije za široke narodne mase, tako da je svaki festival u Crnoj Gori poseban. Svim ljudima koji su i dalje istrajni i organizuju festival želim dosta strpljenja, poručio violinista

Simović nakon koncerta na Festivalu gudača: Ovo je potrebno ne samo Kotoru, već i cijeloj Crnoj Gori Foto: MediaBiro
Portal AnalitikaIzvor

U okviru XV Festivala gudača Perast 2024 sinoć je u Kotoru kod Katedrale Svetog Trupuna održan koncert crnogorskog violiniste Romana Simovića.

Na repertoaru se našlo šest sonata belgijskog kompozitora Ežena Isaia,svirane integralno, što je veliki podvig za bilo kojeg muzičara, kazao je nakon koncerta Roman Simović. On je istakao da prvi put gostuje na Festivalu gudača.

“Ovom prilikom im se zahvaljujem na sjajnoj saradnji, nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati. Nakon kratke pauze opet sam u Kotoru, sviram ovoj divnoj publici i jako sam srećan zbog toga. Ambijent je divan, a kotorska publika je uvijek posebna”, kazao je Simović.

Kako je poručio, raduje se što na njegove koncerte dolazi veliki broj mladih ljudi, te da podržava svaki festival klasične muzike, koje u današnje vrijeme, kako je istakao, nije lako održati i organizovati.

“Ovo nije nešto što se može preko noći organizovati. Ja znam koliko je sve to teško, ne samo kod nas u Crnoj Gori nego i šire. Nekim ljudima koji nisu iz ovog svijeta umjetnosti jako je teško objasniti šta mi to radimo i zašto su ovakva dešavanja bitna. Muzika nije profitabilna, oduvijek je velikim muzičarima trebala finansijska podrška, velikani je nisu imali. Mi radimo nešto što je neuhvatljivo i nevidljivo. Bavimo se tom prefinjenom umjetnošću koja negdje i nije za široke narodne mase, tako da svaki festival u Crnoj Gori je poseban. Svim ljudima koji su i dalje istrajni i organizuju festival želim dosta strpljenja. Ovo je potrebno ne samo Kotoru, nego i cijeloj Crnoj Gori, divno je što se festival organizuje svake godine”, kazao je Simović.

Festival gudača je osnovan 2009. godine u cilju razvoja muzičke kulture, obrazovanja i edukacije, popularisanja klasične muzike, promocije kulturnih praksi na polju važnosti izvođačke umjetnosti, umrežavanja kreativnih stvaralaca i unaprijeđenja ukupne kulturne i turističke ponude Boke kotorske.

Festival je izrastao u manifestaciju po kojoj se prepoznaje kulturno ljeto u Perastu a poseban stimulans je okruženje stvoreno za kulturu i umjetnost.

Portal Analitika