Politika

Server: Crna Gora ostvarila dobar napredak na putu u EU

Izvor

Na pitanje novinara radija Slobodna Evropa da li je odlazeći premijer Milo Đukanović odlučio da podnese ostavku pod pritiskom međunarodnih činilaca Server je kazao:

- On je bio pod snažnim pritiscima dijela međunarodne zajednice mnogo puta do sada, ali zašto je odlučio da odstupi tek sada, a odbijao da to učini mnogo puta ranije – zaista ne znam. Smatram, međutim, da je nešto drugo u ovom kontekstu važnije – a to je da je od vitalnog značaja za demokratski sistem kako miran dolazak na vlast, tako i miran odlazak sa vlasti.

Server je za radio Slobodna Evropa kazao da je Crna Gora ostvarila „veoma dobar napredak na putu svojih evroatlantskih integracija“. Na pitanje da li će novi premijer Igor Lukšić biti nosilac diskonuiteta ili kontinuiteta Đukanovićeve politike, Server je naveo:

- Strateški politički pravac u zemljama Zapadnog Balkana odavno je definisan, tako da na njega ne može uticati okolnost da je ovaj ili onaj pojedinac preuzeo vlast. Glavni cilj je sprovođenje paketa reformi neophodnih za učlanjenje u Evropsku uniju. Dakle, taj cilj se neće mijenjati. Jedino što onda ostaje jeste pitanje koliko će novi premijer biti uspješan i efikasan u izvršavanju zadataka koji tom cilju vode.

Portal Analitika