Protokol

Sekulović – Lundberg: Ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava u fokusu buduće saradnje

Crna Gora je primjer države koja je dokazala privrženost regionalnoj saradnji, očuvanju mira i bezbjednosti, kao i razvoju i zaštiti ljudskih prava. Ujedinjene nacije će nastaviti snažnu podršku zemlji u daljem jačanju zaštite ljudskih prava i u izgradnja šireg društvenog konsenzusa, poručio je novoimenovani rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Piter Lundbergo na sastanku sa ministraom unutrašnjih poslova Sergejom Sekulovićem.

Sekulović – Lundberg: Ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava u fokusu buduće saradnje Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je, kako se navodi,bio prilika da se sagovornici osvrnu na kontinuiranu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova sa svih pet agencija UN koje imaju predstavništva u Crnoj Gori.

„MUP je posvećen ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja definisanih u Agendi 2030, kroz saradnju u oblastima kao što su borba protiv nasilja nad ženama, zaštita djece i borba protiv porodičnog i vršnjačkog nasilja, te borba protiv trgovine ljudima i dječijih ugovorenih brakova. Takođe, Ujedinjene nacije su partner i u projektima koji se odnose na upravljanje migracijama, zaštitu lica koja traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, smanjenje nezakonitog posjedovanja i krijumčarenja lakog i malokalibarskog naoružanja, kao i jačanje odgovora na vanredne situacije“, navodi se u saopštenju.

Ilegalne migracije i tretman migranata u Crnoj Gori bile su teme u fokusu današnjeg sastanka.

„Ilegalne migracije nisu problem sa kojim se suočava samo Crna Gora, već je globalno rasprostranjen. S tim u vezi, u narednom periodu naš prioritet, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, biće izgradnja dodatnih kapaciteta za prihvat migranata i lica koja traže azil u Crnoj Gori, kao i sistem elektronske identifikacije migranata - naglasio je ministar Sekulović na sastanku.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija iskazao je odlučnost Ujedinjenih nacija da nastave podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova u ostvarivanju pomenutih prioriteta, posebno kada su u pitanju ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti ljudskih prava i izgradnji tolerantnijeg društva. S tim u vezi konstatovano je da bi se donošenjem Nacionalne strategije za unutrašnji dijalog stvorili preduslovi za zajedničko djelovanje države, civilnog sektora, međunarodnih partnera i društva u cjelini, u cilju izgradnje inkluzivnog i pomirujućeg društva.

Da bi izgradili tolerantno društvo, u kojem nema diskriminacije, potreban je sistemski odgovor, čemu ćemo biti posvećeni u narednom periodu, saopštio je Sekulović.

Na kraju sastanka obije strane su iskazale interesovanje za produbljivanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, a sve u cilju stvaranja društva punog demokratskog kapaciteta i jačanja institucija u Crnoj Gori.

Portal Analitika