Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Sekulović: Efikasnom reakcijom do sprječavanja policijskog postupanja koje kompromituje i krši ljudska prava

Ministra unutrašnjih poslova sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije

Sekulović: Efikasnom reakcijom do sprječavanja policijskog postupanja koje kompromituje i krši ljudska prava

Policijski službenici moraju u svakoj situaciji poštovati ljudska prava i slobode, svako prekoračenje ovlašćenja će biti strogo sankcionisano, a javnost i svi društveni subjekti treba da daju doprinos poštovanju policijskih službenika i zaštiti njihovog integriteta, zajednička je poruka sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Sekulović: Efikasnom reakcijom do sprječavanja policijskog postupanja koje kompromituje i krši ljudska prava Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je bio prilika da se afirmišu zajedničke vrijednosti i principi, a ministar Sekulović je istakao punu otvorenost i spremnost za intenziviranje saradnje sa Savjetom, čemu će doprinijeti usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i imenovanje kontakt osobe u Ministarstvu za saradnju sa Savjetom.

“Od naše zajedničke posvećenosti zavisiće profesionalizacija policije, poboljšanje politika u oblasti policijskih poslova i povjerenje javnosti u naš rad”, naglasio je ministar.

Članovi Savjeta su pozdravili najavljene izmjene, koje će donijeti Zakon o unutrašnjim poslovima, kojima će se potvrditi opravdanost postojanja Savjeta i dalje jačati njegova uloga, posebno kako bi se unaprijedilo postupanje po upućenim preporukama.

Na sastanku je konstatovano da postoji prostor za unapređenje međusobne saradnje, kroz zajedničke programe i obuke na temu ljudskih prava i poštovanja međunarodnih standarda. Takođe, iskazana je potreba da se ulože dodatni napori na jačanju uključenosti rodne politike u Policiji, kako bi se unaprijedila vidljivost žena, ali i pripadnika manjinskih naroda.

“Imamo zajednički cilj i obavezu - da reagujemo blagovremeno i efikasno, kako bi spriječili svaki vid policijskog postupanja koje kompromituje i krši ljudska prava i slobode”, zaključeno je na današnjem sastanku.


Portal Analitika