Politika

Sekulić: DIK "ovlastio" pokret Evropa sad da proglašava konačne rezultate u Podgorici

Današnjim rješenjem Državne izborne komisije, političkom subjektu Evropa sad omogućeno da utvrđuje i proglašava konačne rezultate izbora na nivou Glavnog grada Podgorica, ocijenio je poslenik DPS, Predrag Sekulić.

Sekulić: DIK "ovlastio" pokret Evropa sad da proglašava konačne rezultate u Podgorici Foto: Gradska RTV
Portal AnalitikaIzvor

"Prvi put u istoriji sprovođenja izbornog procesa u Crnoj Gori jedan politički subjekt sastavio je na osnovu službene zabilješke konačne rezultate izbora, a Državna izborna komisija odlučila da se isti usvoje. Suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika i aktu Ustavnog suda u kome se decidno navodi da su zaprimljene žalbe zbog povrede izbornog prava i da će odlučivati o istim kada se za to steknu uslovi, Državna izborna komisija je odlučila da usvajanjem zahtjeva za proglašenje konačnih rezultata izbora pogazi ne samo domaće zakonodavstvo već i da učesnicima izbornog procesa onemogući ostvarivanje osnovnog Ustavom Crne Gore zagarantovanog prava - prava na pravni lijek", smatra Sekulić.

On tvrdi da je ovakvim postupanje prekršeno i konvencijsko pravo utvrđeno Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Kodeks dobrog vladanja u izbornim pitanjima, koje Evropski sud za Ijudska prava smatra izvorom prava, a kojim je, dodaje, jasno propisano da u svakoj pravnoj situaciji mora postojati i mogućnost konačne žalbe sudu.

"Naglašavamo da je Ustavni sud Crne Gore u svojim odlukama više puta ukazivao da se "konačni rezultati izbora mogu utvrditi isključivo nakon isteka zakonskog roka za podnošenje prigovora, odnosno žalbi, odnosno od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po prigovoru ili žalbi". Državna izborna komisija je današnjim glasanjem većine članova još jednom pokazala da nije odoljela političkom pritisku, te da su njene odluke parametar nezakonitosti, a ne organa koji bi trebao biti odgovoran za zakonito sprovođenje izbornog procesa", ističe Sekulić.

Ističe da se ne može usvajati prigovor kojim se traži da se ponove izbori na dva biračka mjesta, a već narednog dana da se usvoji prigovor kojim se traži utvrđivanje konačnih rezultata izbora.

"Dakle, da se ponovo glasa i da se ne čekajući ponovne rezultate proglase konačni rezultati. Takvo postupanje DIK je otvorio prostor za brojne mahinacije koje DPS, kao učesnik izbora nije htio da zloupotrijebi. Ostajemo pri istom stavu saopštenom 23. oktobra da priznajemo izborne rezultate i da poštujemo izbornu volju građana Podgorice. To smo potvrdili i kroz glasanje naših predstavnika u OIK-u. U najboljem interesu građana Podgorice, a valjda i nove vlasti, je da se rezultati izbora proglase na zakonit način. Sigurni smo da novoj vlasti ne treba hipoteka nasilnih upravitelja, koji su suprotno Ustavu i zakonima, ne čekajući odluke Ustavnog suda po pristiglim žalbama, pogazili najviša pravna akta, samim tim i državu", poručuje Sekulić.


 

DIK usvojio prigovor Jakova Milatovića
5
DIK usvojio prigovor Jakova Milatovića
01.12.2022 12:33

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g gradjanska_drzava_neregistrovani
01.12.2022. 19:38

Ovo je greska gradske izborne komisije, koja je morala odlucivati o zahtjevu Evropa sad u predvidjenom roku. Odlucivanje nije znacilo pozitivnu odluku po zahtjevu, naprotiv (morao je biti odbijen jer to sto se zahtjevom trazi suprotno je zakonu koji jasno propisuje da se mora cekati odluka Ustavnog suda CG za proglasenje rezultata izbora). Medjutim ne odlucivanje o zahtjevu tj.odsutvo odluke u zakonski predvidjenom roku ocito automatski znaci da je zahtjev prihvacen. DIK nije odlucivala o zahtjevi Evrope prema GIK_u, nego o pravu podnosioca zahtjeva da dobije odluku u predvidjenom roku. Cinjenica je da sada imamo prvni nonsens tj. neuskladjenost zakona koja je proizvela upravo tu situaciju da politicka partija odredjuje rezultate izbora. Medjutim osim ove zakonske rupe, uzrok ovome jeste nekorektna opstrukcija proglasenja konacnih rezultata izbora i nestrucnost predsjednika GIK, koji ni opstrukciju ne zna da radi pravno korektno. Povucite ustavne zalbe, ne ponizavajte dodatno drzavu!

0
0