Politika

Poručio predsjednik Socijaldemokrata povodom Dana nezavisnosti

Šehović: Crna Gora cijeni svoju slobodu i sposobna je da je brani, uvijek i na svakom mjestu

Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu, poručio je povodom tog dana predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović.

Šehović: Crna Gora cijeni svoju slobodu i sposobna je da je brani, uvijek i na svakom mjestu Foto: Foto: SD
Portal AnalitikaIzvor

„Svjesni smo da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost koju slavimo, ali i promovišu suživot i međusobno poštovanje. Brojne naše razlike nikako ne smiju da nas razdvajaju, već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svima“, naveo je Šehović.

Socijaldemokrate su, kako je kazao, ponosne što su uvijek pripadale dijelu samosvjesnog društva koje je afirmisalo kulturološke, vjerske, nacionalne i druge specifičnosti, odnosno smatralo da je građanska orijentacija najveće dostignuće koje nam je ostavljeno u naslijeđe.

„Jer smo oduvijek znali da se samo na tim ideološkim pretpostavkama može graditi moderna, prosperitetna i evropska, odnosno vječna Crna Gora“, dodao je.

Međutim, ovaj jubilej, smatra Šehović, dolazi u trenutku kada izazovi odavno nijesu bili veći.

„Zamah prevaziđenih ideologija, koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u ‘državu bez društva’, ozbiljan je problem sa kojim se suočavamo. Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije“, istakao je.

Nema ni najmanju dilemu, kako kaže, da nas ima više nego dovoljno da se snažno tome odupremo.

„Ali i pokažemo da je Crna Gora zemlja koja ne samo da suštinski cijeni svoju slobodu, već je i sposobna da je brani, uvijek i na svakom mjestu“, dodaje Šehović.

Lider SD-a poručuje da nam ovaj važan dan bude inspiracija za dalje korake.

„Neka naša nezavisnost ne bude samo sjećanje na slavnu milenijsku prošlost, već i zalog za evropsku budućnost. S posebnim osjećajem ponosa i optimizma, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora“, zaključio je Šehović.

Portal Analitika