Svijet

"Kamatne stope moraće da ostanu visoke duže vrijeme"

Šefica MMF-a: Svijetu predstoji još nekoliko teških godina

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georigijeva izjavila je da se problemi svjetske privrede ne mogu svesti isključivo na visoku inflaciju i usporeni rast i upozorila da svijetu predstoji još nekoliko teških godina.

Šefica MMF-a: Svijetu predstoji još nekoliko teških godina Foto: REUTERS/Mike Blake
Portal AnalitikaIzvor

Ove godine se predviđa rast svjetske ekonomije od 2,8 odsto. Prošle godine to je bilo 3,4, a prije dvije godine 6,1 odsto, ali trenutno je najveći problem stalna inflacija, rekla je za HRT Georgijeva, koja je u Dubrovniku prisustvovala jednoj međunarodnoj konferenciji.

Ona je ukazala da je ograničavanje monetarne politike uticalo na pad ukupne inflacije, ali se pokazalo da je bazna inflacija istrajnija, što znači da će kamatne stope morati da ostanu visoke duže vrijeme, što će i dalje uticati na privredni rast, pa se predviđa da će u narednih pet godina on iznositi samo tri odsto godišnje.

Georgijeva je navela da procjene govore da će inflacija ove godine biti sedam odsto i da će biti napretka u 2024, ali će ona i dalje ostati dosta iznad nivoa koji bi bio zadovoljavajući.

Kada govorimo o kamatnim stopama, to znači da ćemo bar ove i sljedeće godine morati da budemo spremni na veće kamate, ali je dobra vijest da više ne razgovaramo o tome koliko će visoke biti, već koliko će dugo biti visoke, kazala je Georgijeva, dodavši da će to svakako uticati na ulaganja i na potrošnju.

Na pitanje postoji li opasnost od rasta svjetskog siromaštva, poručila je da se to već dešava i da se narednih nekoliko godina očekuju teška vremena, a osnovni uzrok za to vidi u ruskoj agresiji na Ukrajinu, koja se preliva na cijeli svijet.

Troškovi za odbranu rastu, a to znači da ostaje manje novca za razvoj unutar država i pomoć siromašnim zemljama, kazala je Georgijeva i ukazala da je jedina dobra strana rata činjenica da se Evropa brzo oslobodila zavisnosti od ruske nafte i gasa.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l ljuma_neregistrovani
04.06.2023. 21:09

a kad će te dobre godine prođe 50

3
0