Svijet

Šef SZO kaže da je potreba za vakcinama veća od obećanih doza G7

Šef svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pozdravio je najave sa samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja o podjeli antikovid vakcina ali je naglasio da je svijetu potrebno više i potrebno da brže stignu.

Šef SZO kaže da je potreba za vakcinama veća od obećanih doza G7 Foto: Foto: cfr.org
Beta/AFPIzvor

„Izazov, rekao sam vođama G7 je da bi zaista zaustavili pandemiju naš cilj mora da bude vakcinisati najmanje 70 odsto svjetske populacije do vremena kada se G7 ponovo sastane u Nemačkoj iduće godine“, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima danas na samitu u jugozapadnoj Engleskoj.

„Da bi to ostvarili potrebno nam je 11 milijardi doza“, rekao je Tedros i dodao da je „neophodno“ da zemlje privremeno odustanu od zaštite intelektulane svojine za korona virus vakcine.

Domaćin samita G7 britanski premijer Boris Džonson rekao je da će ta grupa zemalja obećati najmanje milijardu doza vakcina, a pola od toga će doći iz SAD i 100 miliona iz Britanije tokom naredne godine.

Tedros je ponovio da je njegov cilj vakcinisanja 30 odsto stanovništva svake zemlje do kraja 2021. godine. Da bi se ostvario taj cilj, rekao je, potrebno je obezbijediti 100 miliona doza u junu i još 250 miliona do septembra.

Portal Analitika