Svijet

„Građanima legalno oduzima automobile“

Šef BMW-a napao EU: „Samo bogati će moći da voze automobile“

Prošle nedjelje, Evropska unija postigla je konačan dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine. Iako je dogovor prezentovan kao dobra vijest za vozače jer bi novi automobili sa nultom emisijom postali jeftiniji, glavni čovjek BMW-a Oliver Zipse ne misli tako.

Šef BMW-a napao EU: „Samo bogati će moći da voze automobile“ Foto: BMW/Rainer Haeckl
Jutarnji listIzvor

Tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, Zipse je izjavio da će prelazak na isključivo električne automobile vrlo brzo dovesti do nestanka ponude proizvođača jeftinih automobila i da će se to odraziti na socijalnu strukturu ljudi koji posjeduju automobil.

Zipse je rekao da Evropska unija ovim zakonom „građanima legalno oduzima automobile“. 

EU će od 2035. godine zabraniti prodaju novih vozila na fosilna goriva
0
EU će od 2035. godine zabraniti prodaju novih vozila…
28.10.2022 14:38

„Ovo je opasan potez, na kraju ćemo imati situaciju u kojoj samo bogataši kupuju automobile. Ljudima treba ponuditi izbor, a ne ograničenja. Da ne bude zabune, BMW će biti 100 odsto spreman za prelazak na električne automobile ali nijesam toliko siguran za ostatak automobilske industrije. Nema sumnje da će doći do gašenja brojnih radnih mjesta, nastradaće i dobavljači, ali i mnogi drugi u povezanom lancu“, zaključio je Oliver Zipse.

Kako piše Auto Klub, ovakvo mišljenje je još hipotetičko, ali svakako postoji podloga za ovu izjavu Zipsea. Forsiranjem električnih automobila Evropa je jednim udarcem ubila dvije muve: uz smanjenja emisije štetnih gasova koje proizvode benzinci i dizelaši, vozači sa skromnijim primanjima bili bi natjerani na alternativna rješenja. Prevedeno, bogataši bi vozili električne automobile, a drugi sreću mogu da potraže u javnom prevozu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.