Svijet

Okrivljeni su, kako se navodi, učestvovali u ubistvima i uništavali i pustošili imovinu civila

Sedmoro bivših pripadnika Vojske Jugoslavije osuđeno za ratni zločin nad kosovskim Albancima

Nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ) Toplica Miladinović osuđen je na 20 godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim Albancima u selima u okolini Peći 1999. godine. Kako je objavljeno na sajtu Višeg suda u Beogradu 24. aprila, za ratni zločin su osuđena još šestorica bivših pripadnika VJ - Predrag Vuković na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić na pet, dok su na po dvije godine osuđeni Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević.

Sedmoro bivših pripadnika Vojske Jugoslavije osuđeno za ratni zločin nad kosovskim Albancima Foto: Pixabay
RSEIzvor

Optužbi su oslobođeni Veljko Korićanin i Milan Ivanović.

Prema optužnici, nekadašnji pripadnici 177. Vojnoteritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije (poznatog pod imenom "Šakali") učestvovali su u masakru nad kosovskim Albancima u selima Ćuška, Zahač, Pavljan i Ljubenić tokom aprila i maja 1999. godine.

Okrivljeni su, kako se navodi, učestvovali u ubistvima i uništavali i pustošili imovinu civila.

Tužilaštvo je Toplicu Miladinovića teretilo da je kao komandant teritorijalnog odreda naredio protjerivanje albanskih civila i da je znao za ubistva i pljačke tokom prisilnog raseljavanja. U optužnici se navodi se da su ubistva izvršena na svirep i podmukao način, da se nerijetko pucalo žrtvama u leđa, nakon čega je većina tijela zapaljena da bi bilo onemogućeno utvrđivanje identiteta žrtava.

Na presudu Višeg suda, koja je objavljena 24. aprila, moguća je žalba Apelacionom sudu.

Nataša Kandić iz nevladinog Fonda za humanitarno pravo (FHP) izjavila je nakon presude optuženima za ratne zločine u okolini Peći da ljudski život nije važan u sudskim postupcima.

"Moj osjećaj, posle 14 godina od početka suđenja za ubistvo civila u Ćuški, Zahaću, Ljubeniću i Pavljanu, je da ljudski život nije važan u sudskim postupcima", objavio je FHP izjavu Kandić.

Suđenje u slučaju "Ćuška" je počelo 2010. godine, prva presuda je donijeta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine.

Portal Analitika