Crna hronika

Sutkinja za istragu po drugi put prihvatila jemstvo za okrivljenog službenika ANB-a

SDT se žalilo na prihvatanje garancija za slobodu Petra Lazovića

Specijalno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku sutkinje za istragu Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše koja je po drugi put prihvatila jemstvo od 1.640.300 eura kojim se garantuje da službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović neće pobjeći ukoliko mu se ukine pritvor i dopusti da se sa slobode brani od optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

SDT se žalilo na prihvatanje garancija za slobodu Petra Lazovića Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Žalba je dostavljena vanraspravnom vijeću Višeg suda koje će odluku donijeti u nekoliko narednih dana, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Marija Raković.

Vanraspravno vijeće Višeg suda je već jednom ukinulo rješenje sudije za istragu Suzane Mugoše kojim je prihvaćeno milionsko jemstvo za Petra Lazovića i vratilo predmet na ponovno odlučivanje.

Odluci sutkinje Mugoše, a kako je advokat Nikola Martinović ranije saopštio medijima, prethodila je provjeravana likvidnost dvije kompanije u odnosu na imovinu vrijednu 1.540.000 eura a koju su ponudile kao garant za Lazovićevu slobodu.

Pored hipoteke na nepokretnosti za slobodu Petra Lazovića, njegov otav Zoran Lazović je ponudio 100.000 eura u gotovini.

Viši sud je krajem oktobra odbio garanciju porodice Lazović od 1.239.289 eura nakon što je iz Specijalnog tužilaštva data negativna ocjena prijedlogu da se prihvati jemstvo službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost. Prema nezvaničnim informacijama, iz Specijalnog tužilaštva tada je pojašnjeno da će nekretnine kojima su otac, brat i stric Petra Lazovića garantovali za njegovu slobodu najvjerovatnije biti predmet provjere u okviru finansijske istrage.

Iz advokatske kancelarije Borivoja Đukanovića je ranije rečeno Pobjedi da su za slobodu Petra Lazovića sa tri nekretnine vrijedne 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini garantovali njegov otac Zoran, brat Marko i stric Dejan. Zoran Lazović je za slobodu sina ponudio hipoteku na porodičnu nekretninu sa pomoćnim objektom i urbanizovano zemljište čija je vrijednost procijenjena na 426.000 eura, dok je brat Marko založio nepokretnost vrijednu 245.000 eura.

Među garantima za Petra Lazovića je i njegov stric Dejan koji je na ime jemstva za bratanića ponudio hipoteku na porodični stambeni objekat čija je vrijednost procijenjena na 245.000 eura. Otac pritvorenog Lazovića je dodatno ponudio i 100.000 eura u gotovini kojima je spreman da garantuje da njegov sin Petar, ukoliko se nađe na slobodi, do kraja krivičnog postupka, neće pobjeći, neće se kriti ili na bilo koji drugi način negativno uticati na tok i ishod krivičnog postupka.

I pored ponuđenih vrijednosti koje premašuju milionski iznos, advokat Borivoje Đukanović u prvom prijedlogu za određivanje jemstva Petru Lazoviću kao najvažniji garant potencira porodični status, ljudski i profesionalni profil ovog okrivljenog.

Advokat Đukanović je istakao da je Petar Lazović svjestan težine krivičnih djela za koje se tereti te ,,zasigurno ne bi došao ni u iskušenje da se da u bjekstvo“.

On je podsjetio da se sada pritvoreni Lazović svaki put uredno odazvao pozivu tužioca, čak i na telefonski poziv u fazi kada je pokrenut krivični postupak protiv njega i kada je bio u prilici da se nesmetano da u bjekstvo.

Lazović je uhapšen 18. jula nakon čega je pred tužiocem negirao optužbe da je kao pripadnik kriminalne grupe počinio niz teških krivičnih djela i pozvao tužilaštvo da preispita dokaze koje ima protiv njega.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.