Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • SDP: CG mora reći odlučno ne anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski DF, a koju slijepo slijede neke partije

Pozivaju sve one koji su privrženi vrijednostima evropske i građanske CG da u što većem broju prisustvuju protestu na kojem se brani Ustav

SDP: CG mora reći odlučno ne anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski DF, a koju slijepo slijede neke partije

Predsjedništvo SDP-a je, kako su saopštili, razmatrajući ukupnu političku klimu u zemlji ocijenilo da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i sistemskoj krizi do koje je došlo usljed neodgovornog i neustavnog djelovanja aktera aktuelne parlamentarne većine, u prvom redu subjekata koji čine smijenjenu tehničku Vladu.

SDP: CG mora reći odlučno ne anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski DF, a koju slijepo slijede neke partije Foto: SDP
Portal AnalitikaIzvor

"Kontinurano gaženje Ustava, zakona i bazičnih demokratskih standarda dobilo je kao vrhunac svoj epilog u nasilnom usvajanju očigledno neustavnog Zakona o predsjedniku države, čime su akteri ove operacije pokazali ne samo da ne poštuju Ustav već i da nesumnjivo djeluju po uputima i u interesu političkih centara van Crne Gore, sa ciljem njene potpune destabilizacije", navode iz SDP-a. 

Iza svih neustavnih poduhvata, jasno je, kako kaže iz SDP-a, stoji Demokratski front koji je samo produžena ruka politike zvaničnog Beograda i Moskve. 

"A čiji je dugoročni cilj da preoblikuje vrijednosti građanske i sekularne države i da Crnu Goru nepovratno skrenu sa EU puta, a naše NATO članstvo do kraja obesmisli i kompromituju. Prave motive ovih aktivnosti je potpuno prozrela cijela demokratska javnost i posebno međunarodna zajednica na čelu sa EU partnerima, koji su takav svoj pristup i stav pokazali i oštrim negativnim reakcijama na usvojene izmjene Zakona o predsjedniku", navode iz SDP-a. 

Protest

Crna Gora, kako kažu, mora reći odlučno ne antievropskoj, antigrađanskoj i anticrnogroskoj politici koju "predstavlja proruski DF, a koju nažalost slijepo slijede neke partije nominalno građanske provenijencije, i to je jedini način da zemlja uđe u period neophodne stabilizacije".

"SDP stoga podržava najavljene građanske proteste čiji je cilj raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i odustajanje od neustavnog Zakona o predsjedniku, čime bi se stvorili uslovi za neophodan dijalog oko svih otvorenih pitanja. SDP poziva sve one koji su privrženi vrijednostima evropske i građanske Crne Gore da u što većem broju prisustvuju protestu na kojem se brani Ustav, naša evropska budućnost i sve bazične vrijednosti savremenih civilizovanih društava", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika