Politika

Neslavno završila dvonedjeljna saga busanja u junačke grudi

SD: U ponoć otkazana sjednica Skupštine, tresla se gora rodio se miš

Povodom otkazivanja sjednice, koja je bila zakazana za 18. februar, iz Socijaldemokrata su istakli da se neslavno završila dvonedjeljna saga busanja u junačke grudi nove parlamentarne većine. 

SD: U ponoć otkazana sjednica Skupštine, tresla se gora rodio se miš Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

“Od slavodobitnog sazivanja sjednice vanrednog zasijedanja Skupštine za 18. februar, najave “konačnog” obračuna sa lošom tužilačkom organizacijom, nekoliko pres konferencija sa odlučnim stavom da “idu do kraja” sa čistkama u tužilaštvu, izjava principijelnih poslanika u (ne)zavisnim medijima, pokušaja favorita iz NVO sektora da opravdaju taj osvajački pohod na tužilaštvo i još mnogo hrabrih javnih poteza nove većine i bliskih vlasti medija i NVO, dođosmo do jučerašnjeg obavještenja poslanicima u 23.52h da se otkazuje sjednica koja je sazvana za 18. februar. Što bi narod rekao, tresla se gora rodio se miš”, navode u Socijaldemokratama.

U SD-u ističu da se nakon gromoglasne najave sjednice stiglo do njenog tihog otkazivanja u ponoć, koje je takođe karakteristično najmanje iz dva razloga. Prvo da su na zahtjevu za otkazivanje samo potpisi poslanika (njih 16 i jedne građanke) bez navođenja njihovih imena, iako su samo prije 15 dana u zahtjevu za zakazivanje sjednici isti ti poslanici prvo ponosno napisali svoja imena, pa se pored njih potpisali. Drugo, proceduralno je upitno i samo otkazivanje sjednice. Naime, kao argument je navedeno da “više ne postoji Ustavom određena pretpostavka, odnosno minimum 27 poslanika koji zahtijevaju vanredno zasijedanje”, iako je nesporna činjenica da je 3. februara po zahtjevu tih istih poslanika za vanredno zasijedanje većodlučeno i sjednica sazvana za 18. februar.

“Sada će, za zanimljivo tumačenje propisa, morati oštricu napada da usmjere ne prema do juče po njima “destruktivnoj” opoziciji nego prema destruktivnim koalicionim partnerima iz DF-a koji nisu htjeli da potpišu (ne)legalan zahtjev za otkazivanjem sjednice. Ali to ostavljamo njima da riješe u svojim harmoničnim odnosima u oslobodilačkoj koaliciji.”, ističu u SD-u.

Na kraju, u SD-u pozdravljaju činjenicu da se antievropski zakoni o tužilaštvu neće donijeti, kao i odluku dijela vladajuće koalicije da EU integracioni put CG stave ispred sujetnog, antievropskog i nepromišljenog pristupa politici. Dalje navode da je, iako su Socijaldemokrate na pogubnost navedenih antievropskih zakona argumentovano nekoliko puta dobronamjerno upozoravali, kao što su to radile i sve opozicione partije čiji je građanski i proevropski karakter nesporan, strukovna udruženja, brojni domaći i međunarodni stručnjaci iz relevantnih oblasti, trebalo nažalost neko sa strane da donosiocima odluka vrlo jasno objasni da za Crnu Goru ulazak u EU i poštovanje evropskih standarda nema alternativu.

“Morate kolege iz dijela vlasti shvatiti da je neophodan inkluzivan dijalog koji podrazumijeva organizovanje javnih rasprava a ne njihovo zaobilaženje, dobijanje mišljenja EK i Venecijanske komisije a ne slanje tim adresama zakona nakon što su donijeti u Skupštini, razmjenu stavova sa strukovnim udruženjima, NVO i svim zainteresovanim stranama. Sa druge strane, podjednako ako ne i važnije od toga jer je politička stabilnost preduslov svake druge, morate shvatiti da je neizmjerno važan dijalog sa opozicijom i jasno opredjeljenje da se osjetljiva rješenja, posebno iz oblasti vladavine prava, moraju tražiti i do njih dolaziti dogovorm i sa što većim stepenom saglasnosti vlasti i opozicije, ukoliko iskreno birate EU I NATO kao dugoročno opredjeljene Crne Gore”, zaključuju Socijaldemokrate.

Portal Analitika