Politika

„Vjerujemo da će nova parlamentarna većina i vlada vratiti na poziciju kredibilne NATO članice"

SD: Odluka o članstvu u NATO garant mira i teritorijalnog integriteta Crne Gore

"Odluka o članstvu Crne Gore u NATO savezu, donijeta na sjednici Skupštine 28. aprila 2017. godine na Cetinju, kojom je predsjedavao prvi predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, garant je mira u Crnoj Gori i njenog teritorijalnog integriteta", kazali su iz Socijaldemokrata.

SD: Odluka o članstvu u NATO garant mira i teritorijalnog integriteta Crne Gore Foto: sd
Portal AnalitikaIzvor

Iz te partije poručili su da su Socijaldemokrate Crne Gore dale značajan doprinos usvajanju ove odluke.

"Primarno smo 2015. i 2016. spriječili scenario 30. avgusta 2020. godine kojim bi na vlast došli lideri Demokratskog fronta što bi, dobro smo tada bili svjesni, skrenulo Crnu Goru sa njenog puta i članstvo u NATO-u pretvorilo u nikad dosanjani san. Nakon toga smo, kao dio stabilne parlamentarne većine i stabilne Vlade stvorili sve preduslove za prijem Crne Gore u evroatlantski savez“, naveli su iz te partije. 

Danas, kako kažu, kada živimo novu političku realnost, još smo bolje svjesni značaja odluke o članstvu u NATO. 

„Koliko god politička situacija u Crnoj Gori bila loša, a kriza nikad gora, činjenica da smo dio saveza garantuje trajni mir unutar granica naše države. Takođe, s obzirom da smo dio kolektivnog sistema bezbjednosti najvećih svjetskih sila, to članstvo garantuje i teritorijalni integritet Crne Gore i onemogućava sve one, a ima ih, koji bi granice Crne Gore uređivali na neki drugačiji način“, istakli su. 

U konačnom, Crna Gora je, navode, od te 2017. godine do septembra 2020. godine postala veoma privlačno mjesto za investitore, čemu je svakako značajno doprinijelo članstvo u NATO-u. Nažalost, političke (ne)prilike koje su nas zadesile u protekle 3 godine, otjerale su brojne investitore iz naše države.

„Vjerujemo da vrlo brzo, za samo nedjelju dana, počinje nova etapa na crnogorskoj političkoj sceni i da će nova parlamentarna većina i vlada vratiti Crnu Goru na poziciju kredibilne NATO članice. Socijaldemokrate će, u toj vladi, svakako biti garant ostvarenja ovog cilja”, zaključili su iz SD-a. 

Crna Gora je na ovaj datum postala 29. članica NATO-a
11
Crna Gora je na ovaj datum postala 29. članica NATO-a
05.06.2023 06:15


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.