Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • SD: Brđanin i svi rukovodioci akcije 4. i 5. septembra 2021. na Cetinju da budu smijenjeni i procesuirani

SD: Brđanin i svi rukovodioci akcije 4. i 5. septembra 2021. na Cetinju da budu smijenjeni i procesuirani

Istraga koju je naredilo Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, a kojom je obuhvaćeno više službenika Uprave policije zbog, kako smo od samog početka tvrdili, korišćenja nedozvoljenih sredstava prinude (gumeni meci), mučenja građanki i građana i falsifikovanja izvještaja krajnji je alarm da rukovodstvo policije mora biti smijenjeno, a službenici protiv kojih je pokrenuta istraga suspendovani do okončanja iste, saopštile su Socijaldemokrate. 

SD: Brđanin i svi rukovodioci akcije 4. i 5. septembra 2021. na Cetinju da budu smijenjeni i procesuirani Foto: pks
Portal AnalitikaIzvor

“Zamislite u kakvoj se situaciji nalazi bezbjednosni sektor u Crnoj Gori kad tužilaštvo i policija, koji bi trebali da imaju perfektnu saradnju, jedni druge preko medija optužuju i demantuju”, navode u SD-u.

Dodaju da je, kao što već duže od godinu dana tvrde, službenicima policije izdato naređenje da na građane pucaju gumenim mecima čije je korišćenje zabranjeno, a što je direktor UP Zoran Brđanin, očigledno tada govoreći neistinu, izričito negirao na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

“Pucano je, sumnja tužilaštvo, a svi mi koji smo bili tamo smo svjedoci, i nasumice, na ljude koji su bježali i povlačili se. Ovakvo ponašanje je za očekivati od neke okupatorske vojske, ali od policije koju svi mi plaćamo, zasigurno nije. Uz to, službenik koji je izdao ovo naređenje napisao je lažni izvještaj povodom ovih događaja”, kažu u SD-u.

O tome, naglašavaju, kao i o prekomjernoj upotrebi sile i mučenju građana, govori i izvještaj Unutrašnje kontrole Uprave policije.

“Scene koje smo preživjeli prošle godine, spisak povrijeđenih i ljekarski izvještaji, kao i video zapisi cijelog događaja svjedoci su policijske torture koju su okupljeni protestanti na Cetinju preživjeli prilikom događaja 4. i 5. septembra prošle godine. Trebalo je više od godinu dana da samo djelić pravde i istine izađe u javnost. Ovaj postupak mora dobiti konačan epilog, rukovodstvo Uprave policije na čelu sa Zoranom Brđaninom mora biti smijenjeno i procesuirano, a svi učesnici ove sramne policijske akcije za koje postoji sumnja da su djelovali suprotno zakonu i pravilima službe suspendovani do okončanja postupka. Ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, ne dozvoliti im da ikad više obuku i obrukaju časnu uniformu crnogorske policije”, zaključuju u SD-u.

Portal Analitika