Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šćekić: Održivi međuresorni sistem podrške doprinijeće da mladi budu zadovoljni svojim položajem u društvu

Šćekić: Održivi međuresorni sistem podrške doprinijeće da mladi budu zadovoljni svojim položajem u društvu

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić primio je danas studente iz Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji se nalaze u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, kao i studente i srednjoškolce iz Crne Gore u okviru projekta Erasmus+ projekat "Critical thinking and participation as a foundation of democracy in Europe" (Kritičko mišljenje i participacija kao temelj demokratije u Evropi) u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i NVO Glas.

Šćekić: Održivi međuresorni sistem podrške doprinijeće da mladi budu zadovoljni svojim položajem u društvu Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

Šćekić je poželio dobrodošlici i poželio ugodan boravak u našoj zemlji, a zatim kroz svoje obraćanje, a kasnije i kroz diskusije upoznao sa nadležnostima svojih resora, zatim o planovima i aktivnostima koje planira sprovesti, a sve u cilju unapređenja položaja mladih u Crnoj Gori.

„Uspostavljanjem održivog međuresornog sistema podrške mladima u Crnoj Gori do 2027. godine doprinijeće se da mladi budu zadovoljni svojim položajem u društvu, da u kontinuitetu razvijaju svoje kapacitete, imaju prilike za osamostaljivanje i lični razvoj, doprinose i učestvuju u razvoju društva, te da su njihova prava i slobode poštovani. U saradnji sa drugim ministarstvima, osiguraćemo raznovrsnije prilike za pristup tržištu rada i zapošljavanju mladih, jednake prilike za obrazovanje i usavršavanje, smanjenje govora mržnje i diskriminacije, jednake i kontinuirane prilike za kulturne i sportske aktivnosti mladih u svim opštinama, aktivno uključivanje mladih u razvoj održive poljoprivrede i zaštitu životne sredine, a iznad svega, unaprijeđeno mentalno zdravlje mladih i smanjenje rizičnih ponašanja sa akcentom na njihovu veću sigurnost i nenasilno rješavanje konflikata. Evropska omladinska kartica (EYCA) je društveno odgovorni strateški program koji mladim ljudima (13-29 godina) olakšava ulazak u svijet informacija, mobilnosti, neformalne edukacije, umrežavanja na nacionalnom i evropskom nivou, ali i mogućnost socijalne inkluzije mladih kroz aspekt velikog broja povlastica koje kartica nudi u Crnoj Gori i Evropi”, kazao je Šćekić,

Milica Dedić, izvršna direktorica NVO Glas se zahvalila Šćekiću na prijemu i podršci studentima iz više zemalja.

„U toku današnjeg dana imali smo priliku posjetiti Vladu Crne Gore i biti gosti potpredsjednika Vlade Crne Gore za demografiju i mlade i ministra za sport i mlade, gospodina Dragoslava Šćekića. Bio je to trenutak velike časti za NVO Glas, prilikom završnog događaja dvogodišnjeg Erasmus+ projekta "Kritičko razmišljanje i učešće kao osnova demokratije u Evropi", gdje smo srdačno ugostili dvadeset mladih ljudi iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Gospodin Šćekić nam je pružio ne samo topao doček, već i dragocjene informacije koje su obogatile naše razumijevanje demokratskih procesa i uloge mladih u društvu. Izražavam duboku zahvalnost našem domaćinu što nas je primio s toliko pažnje i ljubaznosti.

Pomenutu čast ističem ne samo u kontekstu naše posjete potpredsjedniku Vlade, već i u vezi sa zajedničkim radom partnera iz Crne Gore, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske na razvoju ovog značajnog Erasmus+ projekta. Pasivan stav mladih prema demokratskim aktivnostima bio je ključni pokretač za našu saradnju, te smo zajednički radili na podizanju nivoa političke i medijske pismenosti mladih.

Ova prilika da budemo gosti potpredsjednika Vlade dodatno je obogatila našu misiju, naglašavajući važnost partnerstva između civilnog društva i državnih institucija. Zahvaljujemo se gospodinu Šćekiću što je svojim prisustvom i informacijama doprinio uspjehu našeg projekta i unapređenju angažmana mladih u demokratskim procesima. Ovo iskustvo će ostati trajan izvor inspiracije za NVO Glas i sve učesnike projekta."- kazala je Dedić.

Portal Analitika