Društvo

Šćekić- Kan: Zajedničkim naporima unaprijediti imunizaciju i rani razvoj djece

Crna Gora i UNICEF imaju zavidan nivo saradnje u različitim oblastima, a sve imaju predznak pozitivnog rezultata i afirmišu dobre odnose i partnerstvo koje se u kontinuitetu razvija, saopšteno je nakon sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan u Ženevi.

Šćekić- Kan: Zajedničkim naporima unaprijediti imunizaciju i rani razvoj djece Foto: Ministarstvo zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica Kan je izrazila zadovoljstvo susretom sa ministrom zdravlja i pohvalila interaktivnu saradnju crnogorskih vlasti sa kancelarijom ove međunarodne organizacije u Podgorici.

"Sagovornici su se saglasili da je pandemija COVID-19 jasno reflektovala elemente koji su ključni za jačanje zdravstvenih sistema širom svijeta, uključujući i Crnu Goru. Poseban fokus stavljen je na trend pada stope imunizacije djece u regionu Zapadnog Balkana, što aktuelizuje potrebu jačeg fokusa na rutinsku vakcinaciju", navodi se u saopštenju.

U pogledu prevazilaženja ovog izazova, direktorica Kan ukazala je na značajno iskustvo UNICEF-a, posebno kada je riječ o poboljšanju obuhvata imunizacije djece MMR vakcinom, kao i propuštenim dozama redovnih vakcina. 

Ona je čestitala ministru zdravlja na liderskoj ulozi Crne Gore po pitanju podrške unapređenju dojenja, pozdravila aktivnosti na planu razvoja porodilišta po mjeri djeteta, kao i aktivnosti na uspostavljanju Banke humanog mlijeka. Takođe, pohvaljena je inicijativa o savjetovalištu za dojenje u okviru primarne zdravstvene zaštite. Ocijenjeno je da ova inicijativa dodatno dobija na težini u svijetlu sve izraženijeg problema gojaznosti kod djece te da sve navedeno aktuelizuje važnost promjene ponašanja i navika u vezi sa ishranom i dojenjem. 

"Predstavnici UNICEF-a su posebno naglasili značaj ECD-a, odnosno smjernica UNICEF-a za rani razvoj djeteta, sa fokusom na zdravu ishranu i poboljšanje zdravlja djeteta u ranim fazama života, kao i unapređenje zdravlja žena, sa akcentom na prenatalnu njegu, prakse u porodilištima i sl", dodaje se u saopštenju.

U tom kontekstu, direktorica Kan podsjetila da je prije dvije godine bilo planirano održavanje Konferencije o ranom razvoju djeteta država Zapadnog Balkana na visokom nivou, uz učešće predsjednice Evropske Komisije Ursule von der Lajen. Međutim, ova inicijativa nije realizovana zbog pandemije COVID-19.

Na sastanku je postignuta saglasnost da je sada pravi trenutak da se ova inicijativa aktuelizuje sa predlogom da domaćin Konferencije bude Crna Gora, s obzirom na njenu konstruktivnu ulogu u regionu.

Ministar Šćekić zahvalio je direktorici Kan i njenom timu na srdačnom prijemu i prezentovanim aktivnostima, naglašavajući da navedeni prioriteti UNICEF-a u potpunosti korespondiraju sa prioritetima Vlade Crne Gore. On je afirmisao odličnu saradnju koju Ministarstvo zdravlja i ostalivladini resori ostvaruju sa Kancelarijom UNICEF-a u Podgorici.

Ministar je predstavnike ove međunarodne organizacije izvijestio o skorom uspostavljanju Nacionalne komisije za imunizaciju, kojom će lično predsjedavati, a u čijem sastavu će biti i predstavnik UNICEF-a. On je podsjetio da je na negativan trend vakcinacije , posebno MMR vakcinom, uticalo više faktora, među kojima pandemijski period , ali i značajan negativni angažman vakcinalnih lobija i dezinformacija na društvenim mrežama.

Direktorku Kan, prvi čovjek crnogorskog zdravstva informisao je o analizi koja je pokazala da pad imunizacije djece MMR vakcinom nije praćen padom oboljenja iz autističnog spektra jer su , kako je naveo, takve glasine takođe jedan od razloga odgađanja vakcinacije djece u periodu koji je predviđen kalendarom obaveznih imunizacija.

Upoznao je i sa planiranim uspostavljanjemCall centra za komunikaciju sa roditeljima, s ciljem afirmacije značaja vakcinacije.

Ministar Šćekić se tokom susreta osvrnuo i na aktuelnu vakcinaciju djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV), što je značajan korak u prevenciji malignih bolesti žena. 

"Generalno, Šćekić je izrazio zadovoljstvo što je u saradnji sa UNICEF-om otvoreno više pravaca saradnje, i izrazio uvjerenje u njihov pozitivan rezultat. Predstavnici UNICEF-a čestitali su ministru Šćekiću na odabranim prioritetima, uz ocjenu da oni u kratkom roku mogu dati vidljive rezultate. Obostrano je izražen interes za dalju razmjenu mišljenja i nastavak saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika