Društvo

"Potrebna konkretna i stalna podrška"

Šćekić: Djecu sa autizmom podržati svih 365 dana u godini

Djeci sa autizmom potrebna je konkretna i stalna podrška u procesu socijalne inkluzije, poručio je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta Dragoslav Šćekić.

Šćekić: Djecu sa autizmom podržati svih 365 dana u godini Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Šćekić je sazvao tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta posvećenu razumijevanju i načinu rješavanja problema sa kojima se djeca sa autizmom i njihove porodice suočavaju.

Šćekić je ukazao na važnost razumijevanja problema i potreba djece sa autizmom i pružanja podrške njima i njihovim porodicama kako bi se na što kvalitetniji način uključili u društvo.

„U mjesecu kada se obilježava Svjetski dan osoba sa autizmom svi pokušavamo da razumijemo sve sa čim se porodice djece u spektru autizma suočavaju, međutim ono što je važno jeste da to bude kontinuiran proces i da djecu i odrasle sa autizmom prihvatamo i pružamo podršku i razumijevanje svih 365 dana u godini. Zajedno sa prihvatanjem, njima je potrebna i sistemska podrška i to smo dužni da im pružimo“, kazao je ministar Šćekić.

Na sjednici je ocijenjeno da se zajedničkim zalaganjem jedino može doći do kvalitnetne inkluzije djece i osoba sa invaliditetom.

Prepoznati su problemi koji se prepliću kroz rad više resora, počeviši od obrazovanja do rada dnevnih centara, ali i do manjka stručnog kadra, te i da je međuresorna saradnja ključna kako bi se pristupilo adekvatnom rešavanju uočenih problema.

Pored stalnih članova Savjeta sjednici su prisustvovali: dr Slađana Ćorić, bivaša državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja i član radnog tijela koji je radio na donošenju Strategije za rani razvoj djeteta; dr Iva Ivanović, dječiji psihijatar; dr Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje; gospođa Marina Vujačić iz UMHCG, izvršna durektorica i gospođa Valentina Rakočević iz fondacije Ognjen Rakočević koji su uzeli učešće u diskusiji i na stručan i profesionalan način dali svoje viđenje i smjernice.

Šćekić je najavio praćenje monitoringa resora koja su ključna u procesu socijalne inkluzije za djecu sa autizmom, ali i drugog vida učešća, a sve sa ciljem adekvatnom pristupu, te i da će na narednoj sjednici Savjeta za prava djeteta biti otvorena diskusija o ovoj temi.

Portal Analitika