Muzika

Savršena uvertira Festivala kulture Zabjelo obradovala najmlađe

Juče je na zabjelskom stadionu "Nikola Šćepović" održana manifestacija za djecu povodom obilježavanja početka besplatne škole fudbala za djecu od 6 do 12 godina Fudbalskog kluba Zabjelo, koja je okupila više stotina roditelja i djece.

Savršena uvertira Festivala kulture Zabjelo obradovala najmlađe Foto: Festival kulture Zabjelo
Portal AnalitikaIzvor

"Usred naizgled nekontrolisanih društvenih pojava i promjena koje krase Crnu Goru, iz povijenog šiblja neizvjesnosti i apatije, nazire se oaza zajedništva i građanske svijesti, sad već naširoko prepoznata kao nezavisna Republika u unutar jednog grada. Fudbalski klub Zabjelo i Festival kulture Zabjelo, podržani lokalnom zajednicom, pokazuju šta su prioriteti jednog društva - generacije koje dolaze i njihovo zdravo odrastanje uz kulturu, sport i druženje sa komšijama, brinući o zajednici i prostoru u koji dijelimo", naveli su iz organizacije. 

Djecu su zabavljali animatori Šanta Panta i Žarko Žabac, uz bogat muzički program i recitacije neizostavnih dječijih pjesnika sa Zabjela Beća Došljaka i Veljka Veljovića. 

Program je upotpunio i poligon Specijalne olimpijade Resursnog centra “1. jun” kao i muzička tačka Lane Lopičić. Nastupili su i učenici osnovnih škola „Oktoih“ i „Vuk Karadžić“ a program je vodio Radovan Džuver. 

Djeci su se obratili i bivši fudbaleri fudbalskog kluba Zabjelo na čelu sa reprezentativcem Crne Gore Borisom Kopitovićem.

Domaćin festivala Fudbalski klub Zabjelo ove godine slavi jubilej – 60 godina postojanja. Kao i prošle godine, i ovog puta će dio od svake prodate ulaznice za Festival kulture Zabjelo biti usmjeren na razvoj Fudbalskog kluba Zabjelo. 

Prošlogodišnja donacija pomogla je klubu da, posle duže pauze ponovo pokrene školu fudbala za mlađe kategorije. Zahvaljujući publici Festivala kulture Zabjelo, ove godine Fudbalski klub Zabjelo ima besplatnu školu fudbala za dječake i djevojčice koju pohađa više od 100 članova od 6 do 12 godina. 

“Velika mi je čast i zadovoljstvo viđeti vas u ovolikom broju na našem i vašem stadionu koji nosi ime po našem zabjelskom drugaru iz ulice, škole, kluba, pravom dječaku i čovjeku vječnom kapitenu Nikoli Šćepoviću. Naš klub postaje jedna velika košnica iz koje će samo radom naših pčelica izaći taj ljudski finalni proizvod. Biće ponosni đe god da odu kao Bećove "laste bez pasoša "da kažu da sutrenirani i vaspitavani u sportskom , hrabrom i ljudskom duhu FK Zabjela.

Željeli bi da napravimo jedno vrijedno društvo sa našim zabjelskim košnicama“Vuka Karadžića”, “Oktoiha” i “1.juna” a tu su i naši najmlađi iz Zabjelskih vrtića. Naš klub je osnovan prije tačno 60 godina na jednoj zabjelskoj livadi i to ne slučajno nego ispod murve. Murve kao zabjelskog drveta koje je za Zabjelčane simbol rađanja i života. U najoskudnijim i najsiromašnijim godina Zabjelčani su se pozdravljali "još ovo do crnih murava i biće dobro". Naša zastava je u bojama naših murvi crvena, crna, bijela izelena boja zabjelskih livada. Naš nastavnik Nikola Orlandić često nam je recitovao “đe god nađeš zgodno mjesto ti drvo posadi a drvo je blagorodno pa će da nagradi". Sadite đeco murve i zamažimo dolazeće generacije zabjelskim bojama. Ovaj festival će pokazati da možemo a i moraćemo još bolje. On nam je prvi i za sad je kao i svako dijete po malo nespretan ali najbitnije iskren i nepokvaren. Nadam se i tradicionalan. Želim nam svima puno sreće u daljem radu. Srce je veliko veliko k’o Zabjelo, živjeće vječno!“, poručio je Dalibor Nikolić, sekretar FK Zabjelo.

Pored Fudbalskog kluba Zabjelo, ove godine organizatori festivala će dio prihoda od ulaznica donirati i Fondaciji „Ognjen Rakočević“ koja se bavi unapređenjem uslova za život i rad osoba sa autizmom. 

Festival kulture Zabjelo ovog vikenda na stadion „Nikola Šćepović“ u Podgorici donosi ozbiljnu audio- vizuelnu produkciju i pregršt dobre energije, zajedno sa velikim muzičkim imenima alternativne scene. 

Drugo izdanje festivala obilježiće nastupi nekih od najznačajnih reagionalnih predstavnika alternativne scene: kultna rok i pank grupa Zabranjeno pušenje, heroji regionalne alter rok scene Kanda, Kodža i Nebojša, miljenici crnogorske publike, bend Zoster, fantastična IDA PRESTER & Lollobrigida, vodeće alter pop ime regiona Letu Štuke, beogradski repkor-krosover sastav Sunshine, splitski rep-rok bend TBF i predstavnici lokalnih snaga Neonoen, Vrpca, Šarđun i PARTY MËJKERSI.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.