Crna hronika

Protiv Savovića će biti pokrenut disciplinski postupak

Savović se preporučio novoj vlasti za poziciju

Specijalni tužilac Živko Savović podnio je prije dva dana krivičnu prijavu protiv svog šefa – glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i kolege Saše Čađenovića, kao i protiv sutkinje Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše zbog njihovog, kako on smatra, nezakonitog postupanja u predmetu pokušaja državnog udara.

Vrhovno državno tužilaštvo Foto: Pobjeda
Vrhovno državno tužilaštvo
PobjedaIzvor

Pobjeda saznaje da će protiv Savovića biti pokrenut disciplinski postupak jer je prijavu podnio zloupotrebljavajući službeni položaj i službeni pečat, kao i zbog činjenice da prijava nije evidentirana u pisarnici, što je obavezno.

Interesantno je da je Savović prijavu inicirao prije dva dana, odnosno odmah pošto je objelodanjeno da će nova vlast izmijeniti zakone koji se odnose na tužioce i na taj način ukinuti Specijalno državno tužilaštvo i riješiti se glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog tima. Plan nove vlasti je da formira novo specijalno tužilaštvo, koje će se drugačije zvati – tužilaštvo za organizovani kriminal i tako angažuje podobne tužioce.

Moguće je da se Savović ovom krivičnom prijavom preporučio Vladi i parlamentarnoj većini za neku od pozicija u tužilačkoj organizaciji.

Krivičnu prijavu protiv Katnića i Čađenovića u oktobru prošle godine podnijeli su lideri Demokratskog fronta i taj predmet dodijeljen je tužiteljki Nataši Bošković, a krivična prijava koju su podnijeli protiv sutkinje Suzane Mugoše i njenog vijeća dodijeljena je u rad Savoviću.

On je radeći na ovom predmetu ocijenio da je došao do optužujućih dokaza protiv Katnića, Čađenovića i Mugoše u njihovom postupanju u odnosu na jednog od optuženih u predmetu pokušaja državnog udara Bratislava Dikića.

Prema saznanjima Pobjede, Savović tereti svog šefa Katnića i kolegu Čađenovića za nezakonite radnje, a sutkinju Mugošu da je znala za te nezakonitosti, a nije ih prijavila.

Procedure nalažu da specijalni tužilac kada postupa u predmetu neke krivične prijave može ili da odustane od nje ili da donese naredbu za sprovođenje istrage, ali ne nikako da on podnosi krivičnu prijavu.

Specijalno tužilaštvo postupiće po Savovićevoj prijavi i taj predmet već je u radu.

Portal Analitika