Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Savović o PISA testiranju: Napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja

Savović o PISA testiranju: Napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja

Višedecenijska degradacija obrazovnog sistema, ideala i vrijednosti u Crnoj Gori su ponovo kvantifikovano prikazani jučerašnjim izvještajem o rezultatima PISA testiranjem, kazao je potpredsjednika Mladih Evrope sad, Darko Savović.

Savović o PISA testiranju: Napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja Foto: PES
Portal AnalitikaIzvor

"Razočaravajući rezultati su jasan pokazatelj situacije u kojoj je partitokratija pronašla svoj put do obrazovanja, te svojim prepoznatljivim načinom djelovanja - neradom i neuspjelim reformama inhibirala razvoj mladih", kazao je Savović. 

Mladi Crne Gore koji se, kako kaže Savović, prvom pravom prilikom otisnu na školovanje u inostranstvo, u drugim obrazovnim sistemima pokazuju sav svoj kvalitet, potencijal, volju za konstantnim napretkom i sjajne rezultate.

"Ta činjenica mora biti jasna smjernica, ne treba tražiti krivce među mladima, već isključivo u sistemu koji je posljednjih decenija promijenio formu ali ne i suštinu. Izlaz iz kontinuirane degradacije vidimo u tri ključne tačke: modernizaciji obrazovnog sistema u skladu sa potrebama današnjeg društva i budućih izazova, povratku značaja profesiji prosvjetnog radnika kao ključne karike u prosperitetu pojedinca i društva i kreiranju progresivnog sistema koji bi znao da nagradi dobar rad nastavnika i učenika", navodi Savović. 

Mladi Evrope sad. kako kaže Savović, vjeruju da će novo rukovodstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u strateškom okviru razvoja obrazovanja integrisati temeljne reformske inicijative.

"Napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja i žrtva partijskog kadriranja obrazovnih institucija, već poziv na zajednički napor cijelog društva kako bi mlada osoba u Crnoj Gori postala centralni dio opšteg progresa", ističe Savović. 

Portal Analitika