Ostalo

Saudijska Arabija dobila organizaciju zimskih igara usred pustinje

Saudijski princ Mohammed bin Salman je poznat kao osoba koja ne žali da potroši novac, ponekad i na projekte koji se nikome na svijetu ne čine logičnim.

Saudijska Arabija dobila organizaciju zimskih igara usred pustinje Foto: klix.ba
Klix.baIzvor

Sada je Salman odlučio da je pametno da Saudijska Arabija organizuje Azijske zimske igre. Dakle, da se takmičenja na snijegu i ledu održe u pustinji. I to u gradu koji još ne postoji.

Kandidatura Saudijske Arabije za organizaciju Azijskih zimskih igara 2029. godine je jednoglasno odobrena tokom 41. Generalne skupštine Olimpijskog savjeta Azije (OCA), a biće održana u Neomu.

Neom je grad koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije, a saudijski investicioni fond PIF kojim upravlja Salman i u čijem vlasništvu je Njukesl je odlučio u njegovu izgradnju da uloži 500 milijardi dolara.

Gradnja je počela 2017. godine, za sada su izgrađena samo dva nebodera, ali Salman godinama uvjerava naciju da će grad biti spreman za useljavanje već 2026. godine.

Pored grada se nalazi planinski masiv na kojem Salman namjerava da napravi skijaški centar nazvan Trojena na kojem će staze biti otvorene tokom cijele godine zahvaljujući vještačkom snijegu.

Na Igrama 2029. godine sportistkinje i sportisti će se takmičiti u 47 sportova od kojih je 28 na snijegu, a 19 na ledu. Azijske zimske igre se održavaju od 1986. godine, a do sada su se održavale u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Kazahstanu, državama u kojima postoje idealni uslovi za zimske sportove.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.