Abiznis

Sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

Predstavnici Evropske komisije i crnogorskih institucija su zajednički ocijenili da je u periodu između dva sastanka Pododobora, Crna Gora napredovala u oblasti trgovine, industrije, carina i poreza, kako u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, tako i u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta, navodi se u saopštenju

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Portal AnalitikaIzvor

U Podgorici je danas održan 17. sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović rekao je da Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom.

“Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24 smo završili, što će, uvjeren sam, značajno doprinijeti ispunjenju završnih mjerila u drugim pregovaračkim poglavljima i ubrzati put ka njihovom privremenom zatvaranju“, poručio je Božović.

Kako navode u saopštenju iz Ministarstva evropskih poslova, Božović je zahvalio Evropskoj komisiji na kontinuiranoj posvecenosti koja značajno doprinosi da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije.

Božović je istakao da osim poglavlja 30, koje je privremeno zatvoreno, Crna Gora bilježi dobru internu spremnost da uskoro privremeno zatvori i poglavlja 1. 

V.D. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivona Savićević je kazala da su rezultati ostvareni u periodu između dva sastanka Pododbora pokazatelj da sa jasnom vizijom, posvećenošću i upornošću dosljedno pratimo evropski put.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i politiku proširenja Sindi van der Bogert (Cindy van der Boogert) je pozdravila snažan fokus Crne Gore u proteklih šest mjeseci na sprovođenju reformi u pravcu dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) o poglavljima 23 i 24 o vladavini prava. Ova prekretnica otvara put za privremeno zatvaranje drugih poglavlja pregovora o pristupanju.

Predstavnici Evropske komisije i crnogorskih institucija su zajednički ocijenili da je u periodu između dva sastanka Pododobora, Crna Gora napredovala u oblasti trgovine, industrije, carina i poreza, kako u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, tako i u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika