Svijet

Sastali se Si i Šolc: „Trebamo još više sarađavti”

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je istakao potrebu za većom saradnjom između Kine i Njemačke u "vremenima promjena i previranja" na sastanku s kancelarom Olafom Scholzom, prvim čelnikom iz G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije.

Sastali se Si i Šolc: „Trebamo još više sarađavti” Foto: Kay Nietfeld/Pool via REUTERS
HinaIzvor

Xi je, na prvom sastanku uživo sa Scholzom otkako je on preuzeo kancelarsku dužnost, u Velikoj hali naroda u Pekingu kazao da Njemačka i Kina, kao velike uticajne zemlje, moraju više sarađivati u “vremenima promjena i previranja” za dobrobit svjetskog mira, navodi državna televizija CCTV, prenosi Reuters.

“Trenutno je međunarodna situacija složena i nestabilna”, kazao je Xi. “Kao velike i uticajne zemlje, u vremenima promjena i previranja Kina i Njemačka trebale bi još više sarađivati kako bi dale veći doprinos svjetskom miru i razvoju”, dodao je.

Scholz je rekao Xiju da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istakavši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak utemeljen na pravilima, navodi Reutersov reporter koji je pratio Scholzovu delegaciju.

Scholz je takođe rekao da će njih dvojica razgovarati o pitanjima povezanima s odnosom Evrope i Kine, borbom protiv klimatskih promjena i globalne gladi te o tome kako razviti kinesko-njemačke ekonosmke veze, kao i o temama o kojima imaju različite perspektive.

Zbog striktne kineske politike “nultog covida”, Scholz i delegacija njemačkih preduzetnika testirani su na covid-19 po slijetanju u Peking u petak ujutro. Pritom su zdravstveni radnici u zaštitnim odjelima ušli u vazduhoplov kako bi uzeli uzorak, navodi Reutersov novinar koji je putovao s delegacijom.

Scholz, koji bi se trebao sastati i s premijerom na odlasku Lijem Keqiangom, obećao je ranije ove sdemice postaviti pitanja poput ljudskih prava, Tajvana i poteškoća s kojima se njemačke kompanije suočavaju kako bi pristupile kineskom tržištu, kazali su vladini izvori Reutersu.

Uoči posjeta postojao je određen nivo kritike socijaldemokrata Scholza unutar EU i njemačka vladine koalicije, uglavnom iz redova Zelenih i liberala. Te su tenzije bile izražene prošle sedmice nakon što je udio u hamburškoj luci prodat kineskom Coscu usprkos protivljenju koalicijskih partnera.

Portal Analitika