Crna hronika

Specijalno državno tužilaštvo utvrđuju zloupotrebe u slučaju ,,Morsko dobro“

Saslušani Tičić i Barović, zadržan Mihović

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Aleksandar Tičić, nekadašnji član Upravnog odbora Rajko Mihović i bivši direktor tog preduzeća Rajko Barović saslušani su danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i omogućili da se državno zemljište u zoni Morskog dobra prevede u privatno, saznaje Pobjeda nezvanično.

Saslušani Tičić i Barović, zadržan Mihović Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Nakon saslušanja, Mihoviću je određeno zadržavanje do 72 sata, dok su Tičić i Barović pušteni na slobodu.

Advokat Danilo Mićović, koji zastupa Mihovića, potvrdio je za Pobjedu da je njegovom klijentu određeno zadržavanje, ali da ne može reći više detalja jer je predmet tajan.

Juče su saslušani direktor Morskog dobra Predrag Jelušić, Boro Lazović i Selim Resulbegović.

U SDT su povodom ovog slučaja pozvani i Ivan Kalezić, Đuro Marić, Aleksandra Ivanović- Kalezić, Ljubomirka Vidović i Zorica Šarenac.

SDT ih sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, a privedeni su u nastavku akcije u kojoj je krajem decembra 2020. godine uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Barović je za direktora JPMD imenovan 2004. godine, a prije toga je radio kao savjetnik i pomoćnik direktora preduzeća.

Vlada Crne Gore je 27. avgusta 2015. godine razriješila dužnosti Barovića koji je prethodno podnio ostavku nakon što se nagodio sa tužilaštvom i platio sedam hiljada eura, kako ga ne bi krivično gonili.

Tužilaštvo ga je teretilo za nezakonit uticaj na tendersku komisiju koja je odlučivala o zakupu plaža.

On je, shodno nagodbi, uplatio po tri hiljade eura Dječijem domu „Mladost“ Bijela i Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica i hiljadu eura Domu starih „Grabovac“ Risan.

Kako je Pobjeda pisala protekle sedmice, istražitelji su ustanovili da je bilo više slučajeva zloupotreba, kada se jedna katastarska parcela koja ima građevinsku dozvolu, uz prethodne nezakonite izmjene broja parcele u katastru, prodavala stranim državljanima iako se radilo o državnom zemljištu u zoni Morskog dobra.

Zbog nezakonitih sudskih odluka o uknjižbi u zoni Morskog dobra 20. januara saslušana je sutkinja kotorskog Osnovnog suda Marija Bilafer. Ona je privedena po nalogu specijalnog tužioca zbog sumnje da je donosila nezakonite sudske odluke u korist osnivača hercegnovske kompanije ,,Navar“ Branka Zgradića, koji je uhapšen nekoliko dana prije sutkinje.

Zgradića, osnivača i vlasnika kompanije ,,Navar“, SDT tereti da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prije hapšenja Zgradića i Bilafer, inspektori su uhapsili direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i Anu Lakićević-Grdinić 23. decembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je nelegalno upisala u katastar kuću u tivatskom naselju Bogišići.

Kovačević se tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

Hapšenje direktora i visokopozicioniranih službenika Uprave za nekretnine uslijedilo je nakon što je okončan izviđaj po krivičnoj prijavi Aleksandra Gazivode, koju je podnio Specijalnom tužilaštvu početkom jula ove godine.

Nekoliko dana nakon hapšenja direktora Uprave za nekretnine, uhapšen je i njegov sin Danko Kovačević zbog sumnje da je sa ocem oformio kriminalnu organizaciju radi nezakonite uknjižbe nelegalno sagrađenog objekta.

Portal Analitika