Politika

"Dajemo prioritet politikama u oblasti vladavine prava i još snažnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije"

Šaranović sa Milerom: MUP efikasan u evropskim integracijama

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i državna sekretarka ministarstva Jovana Mijović, koja predvodi radnu grupu za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, sastali su se sa šefom jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majklom Milerom i njegovim timom.

Šaranović sa Milerom: MUP efikasan u evropskim integracijama Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

“MUP je snažno posvećen ispunjavanju svih neophodnih reformi kako bi se ubrzao proces evropskih integracija naše zemlje. U tom smislu dajemo prioritet politikama u oblasti vladavine prava i još snažnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, istakao je Šaranović.

On je naglasio da je vidljiva opredijeljenost države da isporuči važne rezultate u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kako bi se u narednim mjesecima ispunila preostala privremena mjerila i Crna Gora ušla u fazu privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

Šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler istakao je značaj brzog sprovođenja reformi u okviru poglavlja 24, u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, azila, migracija, upravljanja granicom i vizne politike.

“Od presudne je važnosti da Crna Gora ostvari brz napredak u ovim ključnim oblastima, kako bi ispunila privremena mjerila u oblasti vladavine prava, što je presudni korak koji može ubrzati proces pristupanja i dovesti Crnu Goru u situaciju da otpočne zatvaranje pregovaračkih poglavlja”, naveo je Miler.

Kazao je da će Evropska komisija pružiti svu potrebnu ekspertsku, tehničku i finansijsku podršku u sprovođenju ključnih reformi i ubrzanju procesa pristupanja.

Fokus razgovora bio je na privremenom mjerilu 22. koje se tiče oblasti interoperabilnosti. Ministar Šaranović je istakao da je ministarstvo već formiralo radnu grupu koja radi na ispunjenju svih tehničkih zahtjeva u ovom segmentu. On je zahvalio na podršci Evropske komisije i država članica EU i zaključio da je pomoć evropskih partnera Crne Gore važna za dalji napredak i razvoj zemlje.

Portal Analitika