Svijet

Sarajevo: Grafiti s brojem žrtava genocida u Srebrenici na objektima ambasada Mađarske i Slovačke

Predstavnici Mađarske bili su protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici 23. maja. Ambasador Slovačke u UN-u je 23. maja bio suzdržan

Sarajevo: Grafiti s brojem žrtava genocida u Srebrenici na objektima ambasada Mađarske i Slovačke Foto: Printscreen, Radio Slobodna Evropa
Portal AnalitikaIzvor

Na objektima ambasada Mađarske i Slovačke u Sarajevu danas je zabilježen grafit ispisan crvenom bojom s brojem žrtava genocida u Srebrenici (8.372).

Fotografije s grafitima objavio je Javni servis entiteta Republika Srpska (RTRS). Radiju Slobodna Evropa nije bilo dozvoljeno da fotografira natpise na objektima ambasada, dok su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaduženi za osiguranje diplomatskih misija, obavljali uviđaj, prenosi RSE.

"Ne želimo dati komentar. Vidjeli ste slike. Naravno da smo primijetili, ali nemamo komentara", rekli su iz Ambasade Mađarske.

Iz Ambasade Slovačke nisu mogli dati nikakav komentar.

Iz policije Kantona Sarajevo za RSE su potvrdili da je uviđaj završen te da je ovaj događaj okvalifikovan kao krivično djelo oštećenja tuđe stvari.

Predstavnici Mađarske bili su protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici 23. maja. Ambasador Slovačke u UN-u je 23. maja bio suzdržan.

Generalna skupština UN-a je usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su u julu 1995. godine na području Srebrenice ubile 8.372 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. taj zločin okarakterizirao kao genocid.

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.

Portal Analitika