Svijet

Žali se na jake bolove u leđima

Saradnici Navaljnog zabrinuti za njegovo zdravlje

Saradnici zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, saopštili su 24. marta da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano.

Saradnici Navaljnog zabrinuti za njegovo zdravlje Foto: Foto: YURI KOZYREV / NOOR / REDUX
RSEIzvor

Oni su takođe naveli da je “nepoznato” gdje se kritičar Kremlja trenutno nalazi i da njegovi advokati nisu smjeli da ga vide 24. marta, iako su imali zakazan sastanak s njim u zatvoru.

Brzo pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja izaziva našu krajnju zabrinutost, objavila je na Twitteru Maria Pevchikh iz Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije.

“Navaljni se žali na jake bolove u leđima i utrnulost u nozi od kraja prošle nedelje”, napisala je Pevchikh, dodajući da su mu date samo dvije tablete brufena.

Ranije ovog mjeseca, Navaljni je prvi put potvrdio da je stigao u zatvorsku koloniju u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od Moskve, jednu od najzloglasnijih ruskih kazneno-popravnih ustanova sa vrlo strogim režimom.

“Pretpostavljamo da je Navaljni možda prebačen u zatvorsku bolnicu, a uprava kolonije pokušava to da prikrije. Vjerujemo da je njegov život u opasnosti i zahtjevamo neposredan pristup za njegovog advokata”, napisala je Maria Pevchikh odvojenom tvitu.

Navaljnijeva advokatica Olga Mihailova rekla je da ne zna “šta nije u redu” sa njenim klijentom i da bi “trebalo da ga pregleda odgovarajući ljekar”.

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama.

Moskovski sud je 2. februara preimenovao uslovnu kaznu od tri i po godine koja je izrečena Navaljnom 2014. godine u zatvorsku nakon presude da je prekršio uslove ranije sudske odluke dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja i nije se na vrijeme javio nadležnom organu.

Sud mu je uračunao vrijeme povedeno u pritvoru presudivši da mora da provede dvije i po godine u zatvoru.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Evropska unija i Sjedinjene Države su 2. marta uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog slučaja Navaljni.

Portal Analitika