Politika

Osvrt

SAO Pljevlja i principi

Pozivam državne tužioce da po službenoj dužnosti gone sve čelnike opština u Crnoj Gori koji ne poštuju zakone navedene u ovom tekstu, kao i sve druge zakone Crne Gore, jer je to njihova zakonska obaveza. U slučaju da ne bude tako, pozivam sve građane koje „oslobodioci“ sadašnje vlasti pokušavaju načiniti građanima druga reda, zbog svoje ljubavi i privrženosti Crnoj Gori, da sami podnose prijave okružnim tužilaštvima

SAO Pljevlja i principi Foto: Pobjeda
Slobodan Jovanović
Slobodan JovanovićAutor
PobjedaIzvor

Predśednik Opštine Pljevlja, inače po profesiji ljekar, nije stanični amalin ako ste to pomislili zbog njegovih manira, dao je sebi za pravo da krši sve zakone države Crne Gore i izvrgava državu ruglu, iako se vodi kao njen državni funkcioner i ostvaruje sve prinadležnosti - zahvaljujući državi Crnoj Gori.

Još je žalosnije kada odlazeći premijer Dritan Abazović relativizuje njegovo kršenje zakona neumjesnim doskočicama o (zlo)upotrebi izborne kampanje, bagatelišući bezakonje. Taj tobože svršeni politikolog bi morao da zna što je obaveza državnih organa i kad treba da djeluju po službenoj dužnosti i da se njegovo stalno ponavljanje o osvojenoj slobodi izgleda jedino odnosi na slobodu vlasti da se ponaša kako joj drago, ne poštujući Ustav, zakone i ostale propise.

Umjesto pravno uređene države u kojoj će zakoni važiti za sve, dobili smo vlast koja je od države napravila cirkus i provizorijum u kojem vlada samovolja.

Gore pomenuti predśednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš poslao je raspis svim javnim preduzećima da na svojim objektima istaknu „zastavu srpskog naroda“, pozvavši se na član 11 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. U tom članu piše: „U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama

organa lokalne samouprave i javnih ustanova, čiji je osnivač Opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice“.

Istina je da je po popisu iz 2011. broj Srba u Pljevljima činio većinu od 57,07 odsto, ali se postavlja pitanje statusa Srba u Crnoj Gori: da li su Srbi u Crnoj Gori nacionalna manjina ili je to po potrebi?

Istina, postoji Nacionalni savjet srpske nacionalne manjine, ali, koliko znam, stranka g. Vraneša ne priznaje taj nacionalni savjet, niti priznaje da su Srbi nacionalna manjina u Crnoj Gori. Ne znam kako se može pozivati na pomenuti zakon ako je tako, posebno što član 4 tog zakona propisuje da grb, zastavu i himnu manjinskog naroda „utvrđuje svojom odlukom savjet manjinskog naroda“..., na što saglasnost „daje Vlada Crne Gore“?

Ako je gospodin mislio da keša zastave druge države po javnim institucijama u Pljevljima, moram ga upozoriti, kao i nadležne po javnim ustanovama, da Zakon o javnom redu i miru („Službeni list Crne Gore“ br. 064/11 od 29. 12. 2011, 056/20 od 15. 6. 2020) u članu 23 predviđa: „Pravno lice koje na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, osim ako je zastava, grb ili drugi simbol druge države istaknut kao simbol pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa posebnim zakonom ili ako je zastava, grb ili drugi simbol druge države istaknut prilikom održavanja sportske priredbe, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500 eura do 5.000 eura“.

Takođe, pomenuti predśednik Opštine Pljevlja je na odborničko pitanje Marka Tošića (DPS), vezano za postavljanje državnih zastava za 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, odgovorio u maniru nacionalističkog kabadahije, nazivajući proslavu 21. maja cirkuskom predstavom čiju praksu će on prekinuti.

Zato nije zgoreg da se podśete i on i ekstremne prosrpske vlasti u Nikšiću, Budvi i Herceg Novom na zakonske odredbe kada je u pitanju isticanje državne zastave za državne praznike. U Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore („Službeni list Republike Crne Gore“, br. 047/04 od 12. 7. 2004, 027/07 od 17. 5. 2007, „Službeni list Crne Gore“, br. 073/10 od 10. 12.2 010, 040/11 od 8. 8. 2011, 034/19 od 21. 6. 2019, 047/19 od 12. 8. 2019), član 15, piše: „Zastava se stalno vije: 1) na zgradi Skupštine Crne Gore; 2) na zgradama u kojima se nalaze službene prostorije predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda; 3) na rezidenciji predsjednika Crne Gore; 4) na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno lokalna samouprava“.

U članu 16 istog zakona piše u prvom stavu: „Zastava se ističe: 1) na Dan državnosti Crne Gore i u dane drugih državnih praznika Crne Gore, na zgradama u kojima su smješteni državni organi i organi lokalne samouprave“.

Članom 29 kazne predviđene za nepoštovanje ovih odredbi iznose do 20.000 eura.

Konačno, pozivam državne tužioce da po službenoj dužnosti gone sve čelnike opština u Crnoj Gori koji ne poštuju zakone navedene u ovom tekstu, kao i sve druge zakone Crne Gore, jer je to njihova zakonska obaveza. U slučaju da ne bude tako, pozivam sve građane koje „oslobodioci“ sadašnje vlasti pokušavaju načiniti građanima druga reda zbog svoje ljubavi i privrženosti Crnoj Gori, da sami podnose prijave okružnim tužilaštvima.

A za fakinski odgovor g. Tošiću da se ne bi ni śetio da je Dan nezavisnosti 21. maja da ga ovaj nije podśetio možemo samo da upotrijebimo izreku: „Čega se pametan stidi...“.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J JANKO_neregistrovani
04.06.2023. 08:19

KO SI TI GOSPODINE ? TVOJ GLAS SE NE ČUJE DALJE OD TVOJE SOBE.Takvi kao ti iskompromitovali su svaku ideju koju su promovisali.Sjetimo se samo CP ! A sada nadušeno izdaješ naredbe ,a rođeni si gubitnik.AKO IMA CRNOGORACA USTAĆE DA OSLOBODE CRNU GORU ALI BEZ TEBE I STEVA VUČENIĆA! Pribazdi tu đe si!

3
9
M Mojaš_neregistrovani
04.06.2023. 13:53

@JANKO_neregistrovani Odkuda onda ti Janko u njegovoj sobi kad čuješ njegov glas..? Kod tebe je velika razlika između onoga što čuješ i onoga što si u stanju da shvatih. Vjerovatno, Janko, ti nikada nećeš shvatiti...šta znači biti Čovjek!

0
0
J JANKO_neregistrovani
04.06.2023. 14:13

@Mojaš_neregistrovani Pa ti si totalno nepismen.JELI POZNAJEŠ STILSKE FIGURE GOSPODINE? Teško je shvatiti ovu vrstu amaterizma i netalenta.Nijesam tebe komentarisao kao čovjeka upravo zato što ne umijem i ne vidim kolika si ljudina!

0
0
Ć Ćalasan_neregistrovani
04.06.2023. 07:59

Nije to iz glave predsjednika opštine Pljevlja. To je stari deo programa;ako ne može cijela CG da bude u sastavu Srbije može stara granica do rijeke Tare. To je još jedno tumaranje velikosrba i njihovog pijanstva iluzijama nebeskog naroda. A kada se jave drugi da vrate granice Srbije iz te godine (Vojvodina) onda kme...,kmeee..ugroženi Srbi?. Ovu patologiju održava UGROŽENOST ili Srba ili od Srba. To je jezgro Zla za cijelu Evropu.

13
0
A Aristos_neregistrovani
04.06.2023. 07:24

Slobodan je u pravu. Pitanje je - zar ne bi mogli svi ugroženi građani (ili više njih) podnijeti zajedničku tužbu protiv opštine, odnosno, ovog nedostojnog predsjednika opštine? I tražiti obeštećenje?

13
1
Z Zajedno_neregistrovani
04.06.2023. 06:44

Protesti u Bg a evo komentar hr novina Držite se susjedi,sa ovom pristojnom Srbijom bi sa zadovoljstvom popio kavu Eto to i mi mislimo nemamo mi ništa protiv Srbije i pristojnih ljudi Dobrodošli da zajedno ☕️🍵🫖🥂

12
2
J JosipKraš_neregistrovani
04.06.2023. 09:49

@Zajedno_neregistrovani Pristojna Srbija gleda prvo svoj ekonomski, diplomatski i vojni interes, a ne interes okoline. Pristojna Srbija je glasala za svog predsednika, a ti pij kafu sa kime god hoćeš. Kako HR brine o svojoj manjini u HR i SR, isto tako SR brine o svojim građanima u BiH i Cg.

0
4