Region

Sanader umiješan u još jednu aferu

Izvor

Županijski sud u Zagreb odredio je Fioliću jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala tereti Fiolića za malverzacije u prodaji poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, čime je državni budžet oštećen za 26,4 miliona kuna (3,52 miliona eura).

Pored Fiolića, Kancelarija je pokrenula istragu i protiv bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petra Čobankovića, najvjerovatnije i protiv bivšeg premijera Sanadera, kao i jednog sudskog vještaka, pišu mediji.

Uz četvoricu osumnjičenih za zloupotrebe položaja i ovlašćenja i podsticanja na zloupotrebe, Kancelarija tereti i jedno preduzeće. Kancelarija na internet stranici nije navodila inicijale osumnjičenih, već samo starost, ali je u istražnom nalogu navedeno da je 59-godišnji prvoosumnjičeni sklapanje štetnog ugovora o kupovini nekretnine branio na užem kabinetu vlade.

Mediji nezvanično saznaju da je Čobanković već bio na ispitivanju, kao i da je za taj slučaj teretio Sanadera protiv koga se vodi već nekoliko postupaka zbog korupcije.

Sanaderova braniteljka Jadranka Sloković izjavila je novinarima da njen klijent nije bio na ispitivanju zbog tog slučaja i da ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga.

Sanader i Fiolić su se, kako saznaju mediji, dogovorili da će vlada odobriti kupovinu nekretnine u vlasništvu dvije kompanije po cijeni znatno većoj od tržišne, kako bi jednoj od njih pribavili znatnu materijalnu korist. Zatim su od Čobankovića zatražili da njegovo ministarstvo obavi pripreme na osnovu kojih bi vlada kupila nekretninu za potrebe tog ministarstva po cijeni znatno većoj od tržišne.

Fiolić je od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine znatno veća od stvarne, a što je i prihvaćeno. Na osnovu procjene i prema uputama Sanadera, Čobanković je putem stručnih službi pripremio prijedlog vlade o kupovini nekretnine finansijskim lizingom i zaključivanju ugovora s kompanijom u iznosu od osam miliona eura.

Kancelarija tvrdi da je Čobanković znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njene stvarne vrijednosti, a o tome je obavijestio Sanadera koji je na užem kabinetu vlade obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za ministarstvo regionalnog razvoja. Nakon toga je vlada u aprilu 2009. odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenom preduzeću pribavljena korist od najmanje 26,4 miliona kuna na štetu budžeta.

Portal Analitika