Društvo

"Na terenu je bilo 175 popisivača koje su kontrolisali 22 instruktora"

Samardžić: Bez problema prvog dana popisa u Herceg Novom

U hercegnovskoj opštini prvi dan popisa protekao je bez komplikacija i teškoća.

Samardžić: Bez problema prvog dana popisa u Herceg Novom Foto: Shutterstock
Novski portalIzvor

Popisivači su izašli na teren na vrijeme, a građani su odgovorno pristupili popisu i učestvovali u njemu, potvrdila je za Novski portal, u ime opštinske popisne komisije, Vesna Samardžić.

Svaki popisivač je danas imao obavezu da popiše dva do tri domaćinstva.

“Na terenu je bilo 175 popisivača koje su kontrolisali 22 instruktora i popisna komisija Monstata. Obišli su sve mjesne zajednice gdje se popisivači nalaze sa instruktorima. To je određena aktivnost za prvi dan, odnosno da bude malo popisanih objekata da ne bi bilo grešaka”, kaže Samardžić.

Kada popisivač dođe u domaćinstvo prvo identifikuje osobe koje žive u stanu, a popisuju se građani sa prebivalištem u Herceg Novom, državljani Crne Gore, kao i stranci sa privremenim ili stalnim boravkom.

“Popisivač utvrđuje koliko lica stanuje u stanu, koliko porodica i u odnosu na to popunjava podatke o stanu, domaćinstvu i pojedinačno o licima. Za djecu koja nisu punoljetna podatke daju roditelji. Ukoliko ne zatekne nikoga u stanu popisivač ostavlja obavještenje sa brojem telefona i zakazuje drugi dolazak, a ako lice ne može ni u drugom zakazanom terminu može da pozove popisivača i kaže vrijeme koje mu odgovoara”, ističe Samardžić.

Ukoliko neko ne želi da se popiše, popisna komisija pokušava da obavi razgovor sa takvim licem, a ako uporno odbija, biće evidentiran kao prazan stan.

Ona je apelovala na građane koji planiraju putovanje da se jave popisnoj komisiji kako bi ih popisali ranije. To je moguće uraditi putem mejlapopisna.komisija@hercegnovi.me, ili na pozivom na brojeve telefona 031 321 378 ili 031 321 052.

Portal Analitika