Crna hronika

SAD traže da Do Kvon bude saslušan do 13. oktobra

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore da se za potrebe građanskog postupka u SAD obavi saslušanje optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, koji se nalazi u zatvoru u Spužu. Rok do kada to treba da bude urađeno ističe 13. oktobra, otkriva dokument koji su juče predali advokati Do Kvona sudu u Njujorku.

SAD traže da Do Kvon bude saslušan do 13. oktobra Foto: Pobjeda/ Dragan Mijatović
RTCGIzvor

Advokati su kazali da se protive predlogu da Do Kvon bude saslušan u Crnoj Gori, te da je predloženo da odgovara na pitanja bez prisustva pravnog zastupnika, što je, po njihovoj ocjeni, kršenje njegovih ustavnih prava.

Takođe, dokument advokata ukazuje da je SEC predao zahtjev Crnoj Gori 13. septembra, a da je sud u Podgorici ponudio 13. oktobar i 26. oktobarkao datume za moguće saslušanje.

U dokumentu se navodi i da seDo Kvon lično ne protivi da bude saslušan.

Zahtjev američke komisije proslijeđen je Ministarstvu pravde Crne Gore i bez odlaganja je potom predat nadležnom sudu na postupanje. To je zvanično potvrđeno Portalu RTCG u Ministarstvu pravde prije nekoliko dana.

SAD su od Crne Gore zatražile ranije izručenje Do Kvona, zbog optužbi za prevaru tešku više desetina milijardi eura.

Viši sud je ranije odredio ekstradicioni pritvor Do Kvonu, čije izručenje je zatražila i Južna Koreja.

Do Kvon se tereti da je počinio ozbiljne prevare na tržištu kriptovaluta, a američka Komisija za hartije od vrijednosti već ga je zvanično optužila pred sudom u Njujorku.

382251365-689962022672436-8774198425258686966-n-915x900

Advokati predali dokument sudu u Njujorku; Izvor: RTCG

Ministarstvo pravde potvrdilo nam je da je zahtjev iz SAD-a stigao.

"Za potrebe postupka koji se vodi pred građanskim sudom u SAD-u, Komisija za hartije od vrijednosti te države (SEC) Ministarstvu pravde Crne Gore je, u skladu sa odredbama Konvencije o izvođenju dokaza u inostranstvu u građanskim i privrednim stvarima, dostavila zamolnicu za preduzimanje procesnih radnji, uključujući saslušanje lica Hyeng do Kwon. U skladu sa ustaljenom praksom, predmetna zamolnica je bez odlaganja proslijeđena na postupanje nadležnom sudu", saopštili su iz Ministarstva pravde za Portal RTCG.

Viši sud u Podgorici odredio je u junu ekstradicioni pritvor za bivšeg južnokorejskog "kralja kriptovaluta" Do Kvona i njegovog poslovnog partnera Čang Juna.

Određen im je pritvor od šest mjeseci.

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će možda Do Kvona izručiti zapravo Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

On i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše. Zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O Odza_Veilji_neregistrovani
28.09.2023. 05:12

Interesantno, kako se neki zahtjevi ne gube? Stizu na vrijeme, zavedu se na vrijeme, odredi se rociste u roku 30 dana i sve na vrijeme ... lijep primjer. Nadamse drzava zamolnica nema nikakve veze sa ovom azurnoscu :)

7
0