Društvo

Iguman Rafailo Boljević u propovijedi kazao da se u obrazovnim ustanovama šire laži

Sad su i škole loše, nikakve...

Svjetovno obrazovanje je za kler opasno, prosvjetni radnici su smrdonosnici, samo je Vlada dobra kada za vjerske škole izdvoji gotovo milion

Sad su i škole loše, nikakve... Foto: UGC
PobjedaIzvor

Smrdonosci“ i „smrdonosnice“ – tako je iguman manastira Podmaine Rafailo Boljević nazvao prosvjetne radnike.

Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se Boljević, sveštenik Srpske pravoslavne crkve, koji propovijeda vjernicima o đačkom dobu.

– Od kolijevke pa do groba najljepše je, kažu nam, đačko doba. E lijepo ste me utješili, kad je đačko doba prošlo, a ionako smo ga jedva pretekli od nauka, i od smrdonosaca i smrdonosnica, koji su nam, znate, laži propovijedali – citat je Boljevića.

On je u obraćanju vjernicima, kako je prikazano na video snimku za koji se ne zna kada je tačno nastao, govorio o državnom školstvu i obrazovanju kao o sistemu koji širi laži.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije reagovala na ovu propovijed.

Jeste prije dva dana na događaj u manastiru Stanjevići kada je tamošnji monah Pavle Kondić zvonio „mrtvačka zvona“ za odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića.

– Mrtvački zvonim za Mila, da ode na smetlište istorije, krvomutnik – čuje se Kondić na tom snimku.

Mitropoliji je zasmetala zloupotreba zvona i kazali su da će Kondić snositi „kanonsku odgovornost“ zbog toga, jer taj čin nije u skladu sa pravilima monaške službe i manastirskog života.

Zloupotreba zvona je ozbiljniji problem za Mitropoliju nego i zloupotreba vjernika kojima iguman govori da nastavnici lažu.

„Heroin loš i nikakav...“, kako je kazao prije nekoliko godina iguman Rafailo u jednom od svojih obraćanja pastvi, nakon čega je postao zvijezda društvenih mreža.

Škole su loše i nikakve, sudeći prema njegovoj propovijedi o prosvjeti.

Svjetovno obrazovanje je za kler opasno, prosvjetni radnici su smrdonosnici, samo je Vlada dobra kada za vjerske škole izdvoji gotovo milion.

Odnosno kada za jednu školu, podgoričku vjersku gimnaziju „Sveti Sava“ da 900.000 kao pomoć za osnivanje, jer je nikšićka u međuvremenu odustala, a trebalo je da dobije pola...

Pa da se ne baci tih 450.000 Vlada je odlučila da ih sve usmjeri u Podgoricu.

I vjerovatno je iguman Rafailo u pravu. Treba podržavati vjerske škole, jer su evo ove svjetovne - osim što, prema Rafailu, šire laži - takođe i neuslovne.

Nema grijanja, nema para za renoviranja škola, pa osnovce u Bijelom Polju razvoze po drugim školama i prostorijama u kojima može da se drži nastava, đaci i roditelji iz istog razloga protestuju u Podgorici, u školama na sjeveru su učenici i nastavnici sjedjeli u jaknama jer nije bilo grijanja, zviždi promaja kroz šuplje prozore...

Osim toga, u svjetovnim školama nema nastavnog kadra, profesori istorije predaju likovno i šišanje kako bi se nastavni proces održavao, prave se simpozijumi jer fali matematičara, direktori škole po 15 godina raspisuju konkurs za nastavnika fizike... – jer nema.

Nemaju ni svi učenici pristup računarima niti internetu, pokazao je UNICEF...

I u pravu je Rafailo, a bogami i Mitropolija koja ne reaguje na ove istupe klerske rok zvijezde.

Ne reaguje ni Ministarstvo prosvjete, nastavnici, niko na ovo ponižavanje školskog sistema i mračnu retoriku iz crkvenih redova.

Da li je sljedeći korak i revizija školskog programa, kao u Srbiji onomad, kada su pod pritiskom SPC, odnosno patrijarha, mijenjali udžbenike biologije i to po hitnom postupku, brišući činjenice da se pol i rod ne poklapaju sa učenjem crkve.

Hoće li država uvijek ćutati pred propovjednicima, pognuti glavu i prostrijeti djecu da metanišu na hladnim podovima crkve.

Dositej je još prije tri vijeka tražio istinu u nauci. Danas smo još dalje od toga. U crkvenom, a ne vjerskom učenju, koje luču znanja gasi.

Knjige, braćo moja, a ne zvona i praporce...

Portal Analitika