Svijet

SAD: Raisi imao "krvave ruke", Iran tražio pomoć nakon pada helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u nedjelju, imao je "krvave ruke" zbog podupiranja ekstremističkih grupa u regiji, objavila je danas Bijela kuća.

SAD: Raisi imao "krvave ruke", Iran tražio pomoć nakon pada helikoptera Foto: Iran's Presidency/WANA
Portal AnalitikaIzvor

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi rekao je novinarima da će SAD nastaviti držati Iran odgovornim zbog onoga što je nazvao destabilizujućim aktivnostima u regiji.

"Bez sumnje se radilo o čovjeku s puno krvi na rukama", rekao je Kirbi, prenosi N1.

Stejt department je saopštio da je Iran od SAD tražio pomoć nakon pada Raisijeva helikoptera u planinskim predjelima uz granicu s Azerbajdžanom, no SAD naposljetku nije uspio pomoći zbog logističkih razloga.

Portparol Stejt Departmenta Metju Miler rekao je takođe novinarima da Raisijeva smrt neće promijeniti temeljni američki stav prema Iranu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš koji se dugo smatrao mogućim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je danas u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom.

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu.

Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji. 

(VIDEO) Ćerke ubijene Iranke proslavila smrt Raisija uz alkohol i bosansku pjesmu
0
(VIDEO) Ćerke ubijene Iranke proslavila smrt Raisija…
20.05.2024 19:48

 

Portal Analitika