Svijet

Potomci žrtava pozdravili odluku

SAD: Poslije 400 godina amnestirali optužene za vještičarenje

Savezna američka država Konetikat amnestirala je, poslije gotovo 400 godina, 12 osoba osuđenih za vještičarenje tokom kolonijalne Amerike, saopšteno je u Vašingtonu.

Potomci žrtava pozdravili odluku Foto: Beta/AP
Potomci žrtava pozdravili odluku
Beta/ AFPIzvor

Ukupno 11 njih je obješeno poslije suđenja za vještičarenje u Konetikatu sredinom 17. vijeka, a jedna je pošteđena smrtne kazne.

Zvaničnici te američke države usvojili su rezoluciju u kojoj se žrtve proglašavaju da su nevine i osuđuju izrečene kazne.

Udruženje potomaka žrtava pozdravilo je tu odluku, navodeći da su potomci vodili kampanju za posthumnu rehabilitaciju osuđenih predaka.

Nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena, optuženo je za vještičarenje u 17. vijeku. Poznata su suđenja u Salemu u Masačusetsu od 1692. do 1693. godine. U to vrijeme su vladali strah, paranoja i sujevjerje.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.